El Faraó Megalòman

2012-12-27 19:05

Usermaatra Setepenra, l'elegit de Ra, va néixer per ser déu, i si no va ser així, així ho va creure. Fill de Seti I i de la reina Tuya va ser el tercer faraó de la XIX Dinastia. Governaria Egipte durant gairebé set dècades entre 1279 i 1213 AC amb el nom de Ramsès Meriamon o Ramsès II.

Sota el seu regnat va traslladar la capital egípcia de Tebes a Memfis, i posteriorment a Pi-Ramsès, al delta del Nil. Va lluitar al mar contra els pirates shardanes. A terra va pacificar Canaan i Síria, i es va enfrontar als hitites a la batalla de Qadesh. De tots aquests fets ha quedat constància escrita en diverses esteles gravades en nombrosos temples. La lluita contra els pirates es relata en l’estela de Tanis. Les campanyes de Síria a les esteles de Eleuteros i Biblos. La batalla de Qadesh és la primera en la història que es coneix amb aquest nivell de detall, així com del tractat de pau subsegüent. Hi ha vuit còpies perfectament conservades del Poema de Pentaur, l'escriba que va enaltir la valentia del faraó davant les tropes de Muwatallis II amb el mateix èmfasi que posaria actualment qualsevol televisió oficialista en narrar les meravelles del líder de torn. Ramsés es va ocupar que la contesa contra els hitites fos coneguda a tot l'imperi. Les còpies de l'epopeia realitzades en baix relleu no són pas escasses.

L'elegit de Ra també es va preocupar de trobar el seu lloc en el panteó de deïtats. En tots els temples que va construir i en els que va restaurar i va ampliar es va representar a si mateix al costat d'altres déus principals. En el temple d'Abu Simbel, el faraó es va fer representar en l'última i principal sala interior. Assegut, al costat de Ptah de Memfis, Amon-Ra de Tebes i Ra-Harakhty d'Heliópolis, Ramsès rep cada any, dos mesos abans dels solsticis, un raig de sol que, travessant la porta i el temple en tota la seva longitud, arriba fins a la seva cara.

Abu Simbel va ser la major construcció arquitectònica empresa i acabada per Ramsès dedicada a la seva pròpia glòria. Excavada a la pedra a la vora del Nil i a les portes de les terres de Núbia, quatre colossals escultures del faraó assegut guarden la façana del temple. A l'interior el relat de la batalla de Qadesh en l'atri precedeix a més estàtues del faraó.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos