El Paradís és Baixet

2012-12-19 11:41

De fet, al punt més elevat, no sobrepassa els dos metres trenta, mentre la mitjana es queda a metro i mig. Així que ja hi ha motius per preocupar-se per la pujada del nivell del mar en un escenari de canvi climàtic. Més encara, recordant les conseqüències del tsunami del 26 de desembre de 2004. Els seus tres-cents cinquanta mil habitants es reparteixen en 1.196 illes, de les que menys de dues-centes estan habitades, agrupades en 26 atolons immersos en un clima tropical que no sol baixar dels 25 graus centígrads en tot l'any. Al·là va ser generós amb els habitants d'aquest Edèn. És Dhivehi Raajje, la República (Islàmica) de Maldives.

Els primers habitants que provenien segurament del subcontinent indi van mantenir contactes comercials amb Mesopotàmia, Egipte i Roma. Abans de l'arribada del budisme, a les illes adoraven al sol i aquesta és la raó per la qual els antics temples, sobre els quals posteriorment s'assentarien les mesquites, estaven orientats en direcció a ponent.

Oficialment l'arxipèlag es va convertir a l'Islam el 1153, però alguns relats populars suggereixen que la conversió va començar un parell de dècades abans. Segons The Book of Ancient Meedhoo History d'Al Allamah Ahmed Shihabuddheen, transcrit al segle XVIII, un tal Yoosuf Gadir i la seva família, d'origen magribí van arribar a Meedhoo, a l'atol sud d'Addu, un 17 de ramadà de l'any 519 d' la Hègira (1125). Elhai Haaru Dhoraaboo, el seu amfitrió, els va relatar els patiments que patien a la capital, Malé, a causa d'un dimoni que mensualment exigia com a tribut a una jove verge. Segons una altra versió en lloc d'un dimoni es tractava de la deessa de l'Oceà Rannamakaaru Devi. Gadir es va dirigir a la capital i la nit en què s'havia d’oferir el tribut es va disfressar de donzella. Va passar la nit recitant un rere altre els versicles de l'Alcorà. El dimoni no va aparèixer. El mes següent va repetir l'estratagema amb el mateix resultat. Convençuts, el rei i els seus súbdits es van convertir a l'Islam. Encara segons una altra versió, que es troba a la Crònica dels Reis de Maldives, l'heroi no era magribí sinó persa de Tabriz. El seu nom Yusuf Shams-al-Din.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos