Els Castells de Cymru

2013-04-15 18:17

El País de Gal·les, és a dir Cymru, està situat sota un gran núvol. Sota el núvol plou i, de vegades, la pluja es comba a causa de la força del vent. Llavors plou horitzontalment. Quan el vent s’endu el núvol a la vegada n’arrossega un de nou. Cymru, és a dir el País de Gal·les, no pateix sequera. Els seus aqüífers subterranis estan plens. Els rius baixen plens. L'aigua cau del cel i impregna l'aire. A més està el mar. En resum, Gal·les és un país humit.


Aquí van arribar per remullar-se algunes tribus nòmades en el Neolític i posteriorment ho farien tribus celtes. Tots van deixar la seva empremta en el territori, en forma d'inhumacions pètries o de recintes fortificats sobre turons. Després d'ells, i sense paraigües, van arribar els romans.

Potser van ser els ulls d'algun subaltern de Publius Ostorius Scapula, o potser de Gaius Suetonius Paulinus, governadors romans a Britannia, que al comandament de les seves legions van assetjar i conquerir el que avui anomenem Gal·les, els primers a descobrir les fortificacions de les tribus britones. O potser ja haguessin estat soldats de Aulus Plautius, el general que va comandar les legions IX Hispana, II Augusta, XIV Gemina i XX Valeria Victrix que van envair Britannia en l'any 43. O potser els d'algun decurió entre els que van expulsar als druides de Ynis Món durant les campanyes de Gnaeus Julius Agrícola contra ordovícics, silurs i caledònids l'any 78.

Alçant la vista contemplarien els murs de pedra que suportaven les estacades de fusta sobre, per exemple, el turó de Dynas Powys, a la vall de Glamorgan, Llanmelin, o Caer y Twr, sobre la muntanya de Holyhead a Anglesey. Des de temps del Neolític la població de les illes es refugiava en recintes fortificats, coneguts avui com hillforts, o fortificacions erigides sobre turons elevats. Queden les restes de centenars d'ells. Més amplies, alguns ocupen fins a 80 hectàrees, més reduïdes, de vegades tan sols una. Més espectaculars pel seu estat de conservació, o simplement un túmul circular que amb prou feines es pot intuir. Molts d'ells van continuar abrigant població durant els anys de domini de Roma, altres es van anar abandonant, i altres encara serien repoblats a l'edat mitjana.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos