Alguns personatges veritables ...

2012-12-30 18:26

Pratt agradava de convidar a les seves narracions a personatges que havien existit en la realitat, lògicament coetànis en general al desenvolupament de les aventures del Maltès i que s'imbricaven perfectament a la trama, sobretot quan aquesta s’embastava en el seu context històric. Aporten credibilitat i més encara quan es mantenen en el seu escenari real. La saga d’aventures del marí es desenvolupa en el primer quart del segle XX. Quina millor solució que fer-ho navegar a través de la nostra pròpia història, més quan els esdeveniments que tenen lloc són d'un ordre tan extraordinari que van encarrilar l'esdevenir del nostre orbe?. Mentre les aventures de Corto es situen en el món real, abans de les exaltacions oníriques que ja s’intueixen a Les Cèltiques i que arriben al seu zenit a Mu, creua la guerra russo japonesa de 1905, intervé en diversos episodis de la Primera Guerra Mundial i en altres de la Guerra Civil Russa.

Reprenent el fil dels personatges reals, aquests participen de diferents maneres en les aventures de Corto Maltès. La més comuna és que s'interpretin a ells mateixos en les circumstàncies que els van correspondre en el seu moment: Jack London és Jack London a Mukden, a la Manxúria ocupada pels japonesos en la guerra contra els russos, quan va ser corresponsal per a diferents diaris nord-americans. London té en aquell moment 29 anys d'edat i es trobarà amb un Corto Maltès adolescent. Disset anys si hem de creure en la biografia apòcrifa que situa el seu naixement a La Valletta un 10 de juliol de 1887. El relat d'aquesta trobada és en un dels últims àlbums dibuixats per Pratt, encara que cronològicament se situï en l'inici de la saga. També a La Joventut es narra la primera trobada amb un dels personatges principals dels àlbums: Rasputín. Encara que no representi Grigori Yefímovich Rasputin, el monjo boig que va tenir una gran influència en la cort de l'últim tsar Romanov sí que està òbviament basat en els seus trets físics.

Hasso von Manteuffel va ser un militar alemany que aconseguiria el grau de general en la Segona Guerra Mundial, encara que durant l'hipotètica trobada amb Corto, el 1916, en les proximitats de la Ilha de Marajó, a la desembocadura de l'Amazones, se li suposava destacat com oficial del 5 º Esquadró del 3 º Regiment d'Hússars de la 6 ª Divisió d'Infanteria prusiana al front occidental durant la Gran Guerra. També en Sota el Signe de Capricorn al relat Samba amb Tir Fix apareix al final un jove capità Corisco, Cristino Gomes da Silva Cleto, qui seria l'últim cangaçeiro, conegut també pel seu sobrenom Diabo Louro o Corisco. Tot just tenia 10 anys quan Curt li lliura el barret d'un altre cangaçeiro: Tir Fix.

 

 

 

 

 

En altres casos Pratt juga amb els seus noms, respectant però el context històric en què va actuar el personatge real: Ernest Hemingway es converteix simplement en Ernestway a Sota la Bandera de l'Or, però continua sent un conductor d'ambulàncies de la Creu Roja nord-americana al front italià del Piave el 1917;un armador anomenat Onattis no pot ser altre que Aristòtil Onassis, tot i que només tenia 11 anys quan es desenvolupa l'aventura. Manfred Von Richthofen és ell mateix durant els seus dos últims dies de vida en el front del Somme. També s'interpreten a si mateixos Roman Federovitch von Ungern-Sternberg, Grigori Mikhailovitch Semenov, i Damdin Sukhbaatar en Corto Maltès a Sibèria durant la persecució de l'or del líder del moviment anti bolxevic Aleksandr Vasílievich Koltxak. Ungern von Sternberg va formar un exèrcit integrat per russos, buriats i cosacs i va saquejar trens de provisions dels dos bàndols involucrats en la guerra civil. Semiónov i Ungern von Sternberg van operar a Transbaikalia, a l'est del llac Baikal. Damdin Sukhbaatar, o Sukhe Bator seria el líder de la nova Mongòlia socialista i ell mateix donaria nom a la capital Ulan Bator.

 

 

 

 

 

 

 

En l'inici de la Faula de Venècia apareix el poeta Gabrielle D'Annunzio que als 58 anys d'edat ja havia estat Duce de la Ciutat Lliure de Fiume (actual Rijeka, a la costa croata), i que ja havia conclòs una bona part de la seva obra. El 1921, any en què es desenvolupa la Faula, D'Annunzio vivia a la seva casa al Llac de Garda, a prop de la capital vèneta. També a la Faula està retratada l'actriu nord-americana de cinema mut Louise Brooks sota el pseudònim de Louise Brookszowyc. El seu tall de cabell també va inspirar el de la Valentina de Guido Crepax.

Ismail Enver, més conegut com Enver Bey o Enver Patxà va participar en la revolució dels Joves Turcs i va involucrar a Turquia en la Primera Guerra Mundial. Pratt descriu l'episodi de la seva mort en l'actual Tadjikistan a l'agost de 1922 a La Casa Daurada de Samarcanda.

Robert Leroy Parker (Butch Cassidy) apareix a Tango, i part del seu Wild Bunch es dedueix en el relat. Si Parker hagués estat viu, cosa que mai sabrem, hauria tingut 57 anys en el moment de la seva última trobada amb el Maltès. Però ja es coneixien de quan Corto i Rasputín van recalar a Xile després l'aventura narrada a La Joventut, i segons sembla tornarien a veure’s a Argentina en els anys anteriors a La Balada del Mar Salat.

A Suïssa Corto coneix a l'escriptor Herman Hesse a la seva casa de Montagnola, al cantó italià de Ticino, al mateix temps que li presenten a la pintora d'origen polonès Maria Gorska, més coneguda com Tamara de Lempicka. Ella residia a París des de feia un any.

A Mu Tracy Eberhard emula com aviadora a la seva suposada amiga Amelia Earhart, qui va ser la primera dona en creuar volant en solitari l'Oceà Atlàntic.

Finalment quan no són explícits en la narració s'infereixen a través de referències escrites com és el cas de la carta que Frederick Rolfe, el Baró Corvo, dirigeix ​​a Corto, aquesta és el leit motiv de tota la trama de la Faula de  Venècia, o la d'Edward John Trelawny, que va ocultar un manuscrit de Lord Byron a la mesquita Kawakly de Rodes donant inici a La Casa Daurada de Samarcanda. Joseph Vissarionovitch Djougachvili, més conegut com Joseph Stalin fa una breu aparició en aquesta última aventura, encara que no li veiem la cara: en una situació apurada Corto demana que li posin en contacte telefònic amb ell. En el diàleg el Maltès rememora els dies en què es van conèixer el 1907 a Ancona.

Altres personatges mítics han visitat les planxes creades per Pratt: Merlí, Oberón, Puck i la fada Morgana, Joana d'Arc, King Kong, el cavaller Klingsor i fins Judes Iscariot han participat en les aventures de Corto.

© J.L.Nicolas