Montevideo

2012-08-23 20:33

Des de la popular platja de Pocitos gairebé s'aprecia el que podria ser un reflex interminable que s'estén des de l'altra riba del Plata. Ja que Buenos Aires és sempre més. Més extensa, més poblada, més ... però, des d'aquesta riba, Montevideo tot i ser menys, també és més. Més relaxada, més assequible i amb un cert sentiment de major benestar en general, el de la tranquil · litat i el de la calma. Mig Paisito mora a la seva capital.

Un 20 desembre 1724, San Felipe y Santiago de Montevideo va confeccionar el seu primer padró oficial d'habitants: cinquanta famílies d'origen gallec i canari i poc més de mil guaranís. Les primeres edificacions es van aixecar en una petita península propera a la desembocadura del Riu de la Plata i la badia on desemboca el Arroyo Pantanoso. A l'oest, el militar basc Bruno Mauricio de Zabala va fer construir una de les primeres fortificacions que havien de defensar la ciutat, el Fuerte de San Miguel. Avui anomenada Fortaleza General Artigas o, simplement, Fortaleza del Cerro, alberga un museu d'armaments.

El General José Gervasio Artigas, nascut a la ciutat el 1764, va lluitar contra espanyols, portuguesos i anglesos en defensa de la independència del que havia de ser la Banda Oriental, un territori situat a l'est de l'antic virregnat espanyol tocant les possessions portugueses que, finalment, va quedar reduït a les actuals fronteres de l'Uruguai. La zona de Riu Gran del Sud forma part avui del Brasil. El General presideix, sobre el seu cavall, la plaça de la Independència, on també es troba un dels edificis més emblemàtics de Montevideo: el Palau Salvo, el més alt d'Amèrica Llatina quan va ser inaugurat el 12 d'octubre de 1928. En un estil Art Decó particular va ser concebut per l'arquitecte italià Mario Palanti, i finançat pels germans Ángel, José i Lorenzo Salvo, per ser un hotel. Només va ser usat com a tal durant pocs anys i només en algunes de les seves plantes. Avui és un edifici residencial i de despatxos. En els seus baixos hi va haver durant una època la confiteria La Giralda, on el músic Gerardo Matos va presentar el més famós tango uruguaià, La Cumparsita. El 1935, el Palau Salvo va cedir el seu regnat en altura a l'edifici Kavanagh, construït a Buenos Aires.

Yo viví en Buenos Aires muchos años, la experiencia de Buenos Aires está presente en todas mis obras, de alguna manera; pero mucho más que Buenos Aires, está presente Montevideo. Por eso fabriqué a Santa María. Si Santa María existiera es seguro que haría allí lo mismo que hago hoy. Pero, naturalmente, inventaría una ciudad llamada Montevideo.

Santa Maria va ser la ciutat imaginada per Juan Carlos Onetti i escenari de diverses de les seves novel.les: La Vida Breve, El Astillero i Juntacadáveres. El cèlebre escriptor uruguaià, autor de, entre altres moltes obres, Montevideanos, també va acudir a l'exili de Buenos Aires, a causa del cop militar de Juan María Bordaberry, el 27 de juny de 1973, que va sumir el país en una dictadura militar, virtualment reflectida en l'altra riba del Plata, fins a 1985.

© J.L.Nicolas