El Bressol d'Artur

2014-11-14 21:04

A vista d'ocell Tintagel és una corba tancada sobre el mapa. Tot just un parell de quilòmetres als que treuen el cap tots els comerços de la població, primer sobre Bossiney road, més endavant a Fore Street. Aquí està, a mà dreta, Lewis’s antigament The Riggs, un preciós bed & breakfast amb quatre habitacions  dobles en una petita mansió de fusta del segle XVI, que ofereix el seu saló de te i el seu petit jardí a la concurrència enfront de l'església metodista.

Més avall, la Old Post Office, l'antiga oficina de correus, és la joia del municipi, una construcció que data del segle XIV, amb un ondulat sostre de pissarra. En l'altra vorera al King Arthur’s Arms, un pub que no està al nivell del familiar Cornishman Inn, una mica més enllà. Creuant el carrer de nou Merlin’s Gifts ofereix gelats, armadures i postals, abans d'arribar a Ye Olde Malthouse Inn i al Wootons Country Hotel and Inn, dues bones adreces on degustar les cerveses Castle Gold, Gull Rock o la Harbour Special, tres varietats de la Tintagel Brewery Quality Cornish Ale, una altra joia local. La llibreria no escapa a la influència de la llegenda: King Arthur Bookshop. Si Artur, Merlín o qualsevol dels seus amics despertessin de l'encanteri de Morgana no els hi faltaria llit on continuar dormint.

Als afores, una península circular eleva els penya-segats sobre el brau onatge de les aigües de l'Atlàntic. En el cim, entre les flors de bruc, ginesta i farigola, es va construir el castell de Tintagel del qual algunes restes recorden la seva passada existència i la seva present ruïna. Per a la llegenda, i per la ploma de sir Geoffrey de Monmouth, qui va escriure la Historia Regum Britanniae i la Vita Merlini, va ser el bressol del Rei Artur. On Merlí va transmutar l'aparença d'Uther Pendragon perquè s'assemblés a Gorlois, duc de Cornualla i espòs de Ygerna, de qui Uther estava enamorat. Així la va seduir i Artur va ser concebut. Però ja no hi ha ulteriors referències en els escrits de Monmouth a si Artur va néixer o viure a Tintagel o no. Això no és obstacle perquè el cartell del camí de la península assenyali: Tintagel Castle / Castel Dyntagell, Legendary birthplace of King Arthur. Per si de cas.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos