El Campanar de Cotlliure

2020-07-09 10:06

A l'extrem septentrional de la platja d’Amunt el campanar de l'església de Notre Dame des Anges és la principal icona de la visitada població de la Côte Vermeille. No marca només les hores, també ha marcat el ritme dels canvis que ha viscut la població amb el pas de la història.

Qualsevol que passegi per la vorera que, al costat del mar, voreja el Castell dels Reis de Mallorca, o qualsevol que contempli l’anar i venir de les ones des de les terrasses de la platja, veurà o sentirà, inevitablement, el campanar més notable de Cotlliure. Sonorament es fa notar, rítmica i precisament, vint i quatre vegades al dia. Visualment, la torre arriba als trenta metres d'altura, encara que no sempre va ser així, a primera vista s'aprecien les etapes de la seva història.

La secció inferior, el primer pis, data de finals del segle XIII i va ser construït amb pedra del país superposada, uns blocs de marbre voregen unes estretes espitlleres i la torre no sobrepassava aleshores els set metres d’alçària, però gairebé cinc de diàmetre interior als quals s'ha de sumar un metre setanta centímetres de gruix de la paret. La construcció va estar vinculada a les muralles i, donat el seu emplaçament es va emprar com a senyalització del port en l’extrem septentrional, al sud completaria aquesta funció la Torre del Fanal, avui aïllada a meitat del recorregut de la platja d'Avall. El sistema d'il·luminació del far s'alimentava originàriament amb oli i un guardià s'encarregava permanentment del manteniment. En temps del comte del Rosselló, Nunó Sanç I, ja s'havia condicionat el port de Cotlliure, que, en definitiva, era el d'Elna i el testament del Conqueridor, Jaume I, indica al seu fill, futur monarca del Regne de Mallorca, les xifres a invertir en les millores dels ports de Cotlliure i la veïna Portvendres.

Cotlliure posseeix un segon campanar remodelat completament el 2016. Es troba a l'extrem oposat de la població, al fons de la platja d'Avall i al costat del Museu d'Art Modern, es tracta del campanar de l'antic monestir dels dominics, fundat a la fi del segle XIII. Se li ha incorporat una campana de nova fosa portada des de Torí que pesa 240 quilograms i mesura 74 centímetres de diàmetre per donar la nota. Concretament el si.

© J.L.Nicolas

Llegir més en edició impresa o Ebook

Veure més fotografies