El Dublín de Joyce

2022-04-01 09:58

Cada setze de juny un grup de gent rara inicia un llarg passeig pels carrers de Dublín. Se suposa que ja han esmorzat. Se suposa que ronyó de porc fregit en mantega amb un pessic de pebre negre. El periple comença en un portal d'Eccles Street, al nord del riu Liffey. A la porta de l'edifici georgià una placa recorda que va ser domicili dels Bloom, allà on, en el capítol final, es desenvolupa el soliloqui de Molly Bloom. Una altra placa indica que és una consulta mèdica. Una tercera placa reprodueix el paràgraf en què s'esmenta el lloc: “At the housesteps of the 4th of the equidifferent uneven numbers, number 7 Eccles St., he inserted his hand mechanically into the back pocket of his trousers to obtain his latchkey”. (“En els graons de la cambra dels nombres desiguals equidiferentes, número 7 Eccles St, va inserir la mà mecànicament a la butxaca del darrere dels pantalons per obtenir la clau”). Resumint: celebren el Bloomsday, el dia en què, el 1904, passa l'acció en la novel·la Ulysses, de James Joyce.

Poden prosseguir per Dorset Street, prop, al 35 de North Great George's Street hi ha la seu del James Joyce Centre. Tot i que l'autor mai va habitar aquest edifici si ho va fer el professor Denis Maginni, conegut personatge dublinès de l'època, que dirigia aquí una escola de dansa i que apareix en el capítol de les Roques Errants: “silk hat, slate frockcoat with silk facings, white kerchief tie, tight lavender trousers, canary gloves and pointed patent boots”. (“Barret de copa, levita de color pissarra amb adorns de seda, corbata blanca, pantalons ajustats de color lavanda, guants de canari i botes de punta”). Més a l'oest, a Parnell Square North està el Museu dels Escriptors. Després, per baixar en direcció al centre el més directe és prendre l'àmplia O'Connell Street. Al llarg d'aquesta s'erigeix ​​tot un reguitzell d'estàtues de prohoms de la pàtria, començant per Charles Stewart Parnell, fundador del Irish Parliamentary Party. A la cruïlla de Henry i Earl Street North es va instal·lar el 2003 The Spire, una enorme agulla de 120 metres d'altura que es clava brillantment al cel. En el mateix encreuament, molt a prop, hi ha l'estàtua de bronze que representa Joyce. Després segueix l'estàtua de Jim Larkin arengant les masses, encara que actualment les masses passin sota el seu sentit gest sense aixecar tan sols la mirada. El següent encreuament se'l disputen Sir John Gray i William Smith O'Brien, qui van ser membres nacionalistes al parlament britànic. Com Daniel O'Connell, que dóna nom al carrer, al pont i que té la seva estàtua en aquesta cruïlla. Un colom sol habitar sobre el seu cap.

Hi ha temps per a una pausa. Al costat del conegut i cèntric pont Half a Penny, hi ha el Bachelor Inn, no es podia anomenar d'una altra manera un pub que fa cantonada entre Bachelors Walk i Bachelors Way. Un bar literari on és possible beure una pinta sota una sentència de Wilde, de Bernard Shaw, William Butler Yeats, Padraig Pearse o del mateix Joyce: “A man’s errors are his portals of discovery.” (“Els errors d'un home són els seus portals de descobriment”). També es pot escoltar música o fer apostes hípiques. Gairebé davant estranys hipocamps verds observen el riu des de Capel Street Bridge, mentre les cases al costat de St Paul Church es reflecteixen a la superfície transmetent les façanes ocres, blaves i vermelles sobre les aigües.

Al vespre les ombres es prolonguen exageradament sobre la calçada a Grafton Street, com si volguessin fer més curta la distància entre el Trinity College i Saint Stephen's Green. En un racó d'aquest hi ha un bust de l'escriptor amb la llegenda Crossing Stephens, that is, my green. (Travessant Stephens, és a dir, la meva gespa). Qui tingui la disposició de desplaçar-se una mica més al sud, fins a la veïna Sandycove, pot visitar el Museu que s'ha habilitat en la seva memòria a la Torre Martello al costat del mar, davant de la badia, ara The Joyce Tower. En aquesta torre esdevé el primer capítol d’Ulysses. El museu reprodueix l'estança en la qual Buck Mulligan, company de Stephen Daedalus, s'està afaitant mentre esperen l'aparició del tercer company: Haines. Les exposicions del museu inclouen objectes que un cop van pertànyer a l'escriptor a més de fotografies, cartes i rares edicions de les seves obres.

Els dublinesos tenen la peculiar inclinació de rebatejar les seves estàtues amb mots i rimes amb sorna. La de la cèlebre Molly Mallone, la venedora ambulant de musclos i cloïsses, a les proximitats del Trinity s'ha convertit en the Tart with the Cart, la fulana del carro. La d'Anne Livia Plurabelle, un dels principals personatges de Finnegan’s Wake, que un cop va ocupar una part de O'Conell Street, al costat del riu, era floozie in the jacuzzi o the whore in the sewer, la doneta al jacuzzi o la meuca a la claveguera. Les dues àvies que conversen assegudes sobre un banc a Liffey Street s'han convertit en the hags with the bags, les bruixes amb les seves bosses. No es lliura ni el mateix Joyce, convertit en the prick with the stick, el capullo del bastó.

Però el meu paisatge favorit relacionat amb la literatura de Joyce es troba a la cripta de la catedral anglicana de la Santíssima Trinitat, més coneguda com a Christchurch. Allà es preserven i exhibeixen els cossos momificats d'un gat i una rata. Se suposa que el felí va iniciar la persecució en algun lloc no determinat de l'església per concloure’l eternament, davant la falta d'oxigen, a l'interior d'un dels tubs de l’orgue de vent. Es calcula que van passar uns cent cinquanta anys quan van ser trobats, en tal postura que suggereix que la persecució no va cessar ni amb l'asfíxia de perseguidor i perseguit. L'escriptor dublinès va captar l'escena de la cripta en la seva última obra Finnegan’s Wake  per usar-la com a comparació: “as stuck as that cat to this mouse in that tube of that Christchurch òrgan”. (“Tan enganxat com aquell gat a aquesta rata en aquell tub d'aquell orgue d'aquella església de Chistchurch”).

Curiosament l'afecció literària de Joyce per la seva ciutat natal va fluir paral·lela al rebuig vital que va experimentar per aquesta. Joyce va abandonar Dublín per Roma, Trieste, París i Zuric, successivament. Mentre la trama dels seus textos es situava inequívocament a la ciutat del Liffey. Exiliats, Dublinesos, el Retrat de l'Artista Adolescent, Ulisses i fins i tot el Finnegan’s Wake, estan absolutament vinculats a Dublín i amarats de les aigües del seu riu.

Òbviament, la ciutat també reconeix a la resta de grans escriptors de l'illa. Una de les cantonades de Merrion Square acull una estranya estàtua acolorida d'Oscar Wilde, que entre 1855 i 1878 va viure, creuat el carrer, a l'edifici de la cantonada. També a Merrion Square continua dret Georges Bernard Shaw. Patrick Kavanagh està assegut davant les aigües del Grand Canal. I Jonathan Swift jeu sota una llosa policromada a l'interior de la Catedral de Sant Patrici.

© J.L.Nicolas

Llegir més en edició impresa o e-Book

Veure les fotografies