El Llibre de Kells

2015-09-29 09:58

Kells és una petita població del comtat de Meath que compta amb uns cinc mil habitants Dista uns seixanta-cinc quilòmetres de Dublín. L'obertura de l'autopista M3 l'ha aproximat considerablement a la capital, en reduir el temps de desplaçament i convertint-la en desitjable com a alternativa per viure. Mil dos-cents anys abans que existís l'autopista s'estava acabant de construir el monestir. Els víkings havien saquejat Iona, a les Hèbrides escoceses, expulsant als monjos de Sant Columba i matant-ne a seixanta-vuit. Aquests van buscar refugi a Irlanda.


Però si la ciutat és coneguda per alguna cosa és pel seu llibre il·lustrat, el Leabhar Cheanannais, el Llibre de Kells. Entre finals del segle VII o inicis del VIII es van produir en els escriptoris dels monestirs de les illes britàniques, especialment en els irlandesos, els manuscrits que s'han anomenat il·luminats, en referència a les riques il·lustracions i tapes amb què es van decorar i que s’han qualificat de treball d'àngels. El Codex Ardmachanus o Llibre d'Armagh, el Cathach de Sant Columba, que possiblement conté els elements més antics que es coneixen de l'antic llenguatge gaèlic, els Evangelis de Lindisfarne o el Llibre de Durrow són altres exemples de textos contemporanis al de Kells, en els que es va emprar la cal·ligrafia anomenada scottica, embrió de l'actual tipografia gaèlica o celta. Incursions de víkings, invasions normandes, l'absorció de l'església irlandesa per la de Roma i l'arribada d'ordres monàstiques europees va contribuir a la desaparició d'aquest art cap al segle XII. Els últims vestigis dels motius tradicionals celtes de La Téne es van fondre amb un nou estil: el romànic procedent d'Anglaterra i del continent.

El llibre de Kells és un incunable del segle IX manuscrit en llatí que conté els quatre Evangelis del Nou Testament amb alguns prefacis. Però el que el converteix en singular és l'excepcional cura en la elaboració no només de les il·lustracions sinó en l'exquisit detallisme dedicat en la seva cal·ligrafia. És una de les obres mestres d'aquest art a Occident i el més refinat dels tresors bibliogràfics irlandesos.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos