El Pont de la Torre

2016-01-29 11:33

No és el més recent ni el més gran, però sens dubte és el més reconegut per l'estructura de les dues torres neogòtiques que el sostenen. El seu perfil figurava en el logotip de famoses sèries d'humor britàniques. El Tower Bridge, el Pont de la Torre, creuat diàriament per més de quaranta mil persones, és una icona consolidada de la identitat de la ciutat de Londres.

Va ser construït a finals del segle XIX, entre 1886 i 1894, després de vuit anys d'obres en què van treballar 432 persones, per la necessitat d'obrir un nou pas sobre el Tàmesi en les proximitats de la Torre de Londres, a l'est de la City. Va ser inaugurat el 30 de juny pel llavors príncep de Gal·les i futur rei Eduard VII.

El fet que aleshores el port encara estigués situat més a l'oest dels actuals Docklands va obligar a dissenyar una estructura llevadissa que permetés la circulació de les embarcacions. Les mesures de l'obra de Sir Horace Jones, arquitecte municipal, arriben als set-cents metres de longitud, comptant els trams d'aproximació, encara que l'amplitud del riu en aquest punt és de 268 metres. El tram llevadís dels seus dos vans és de seixanta un metres, gairebé l'alçada de les dues torres que n’arriben als seixanta-cinc. L'amplada de la seva calçada no sobrepassa els set. Cadascun dels trams centrals té un pes de mil tones que s'alcen en un sol minut gràcies als mecanismes hidràulics que inicialment funcionaven amb motors de vapor i que van ser substituïts el 1976 per altres elèctrics.

Les dues passarel·les superiors estaven pensades perquè es pogués creuar a peu tot i que el pas inferior estigués hissat, però ja l’any 1910 es van tancar perquè no s'empraven, els vianants que creuaven el pont preferien esperar la baixada del pont abans que pujar a peu fins la passarel·la, i més si ho feien carregats, a més, l'ambient, a quaranta- dos metres sobre el riu, es va enrarir amb la presència de prostitutes i de carteristes que finalment també es van quedar sense clientela. El 1982 es va dotar d’un nou ús, a més d'un ascensor. Des d'aquest any es van aprofitar per instal·lar una exposició permanent, The Tower Bridge Experience, que explica la història del pont. A la passarel·la oriental hi ha una exposició fotogràfica de ponts emblemàtics de tot el món. També es pot visitar l'antiga sala de màquines victoriana. Al desembre de 2014 el Pont de la Torre va inaugurar un nou sòl de vidre a la passarel·la superior occidental. El sòl de vidre es va muntar amb sis panells sobre un suport d'acer. Cada panell pesa 530 quilograms i mesura 11 metres de llarg per gairebé dos d'ample. Les vistes sota els peus són de vertigen amb el Tàmesi i el trànsit rodat i de vianants que desfila a quaranta-dos metres.

Aixecant de nou la mirada, hi ha una bona vista a banda i banda del Tàmesi. Cap a l'est, en direcció a Greenwich, sobre els molls de Sainte Katharine i Canary Wharf. Cap a ponent sobre la Torre i els gratacels de la City, el nou ajuntament i el gratacel The Shard a Southwark, i abans d'enumerar els següents ponts començant pel Pont de Londres, hi ha el HMS Belfast, un creuer lleuger de l'armada anglesa que ha quedat permanentment amarrat com a part del Museu Imperial de Guerra.

El pont ha aparegut en nombrosos llargmetratges i sèries de televisió. Un dels pioners va ser l'actor John Wayne a Brannigan (1975) protagonitzant una espectacular persecució en la qual salta en cotxe d'un extrem a l’altre de la passera mentre aquesta s'hissava. També recorrerien a ell com a escenari Danny Boyle a Trainspotting (1995), Sharon Maguire a El Diari de Bridget Jones (2001) o Woody Allen a El Somni de Cassandra (2007), encara que possiblement una de les més originals va ser el vídeo promocional de la inauguració dels Jocs Olímpics de 2012 en què apareixia Daniel Craig com a James Bond acompanyant a la reina Isabel en persona per llançar-se en paracaigudes sobre l'estadi. Abans d'arribar, l'helicòpter que els trasllada des del palau de Buckingham, travessa el pont sota els anells olímpics suspesos de la passarel·la superior.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotografies