El Pont de la Torre

2016-01-29 11:33

No és el més recent ni el més gran, però sens dubte és el més reconegut per l'estructura de les dues torres neogòtiques que el sostenen. El seu perfil figurava en el logotip de famoses sèries d'humor britàniques. El Tower Bridge, el Pont de la Torre, creuat diàriament per més de quaranta mil persones, és una icona consolidada de la identitat de la ciutat de Londres.

Va ser construït a finals del segle XIX, entre 1886 i 1894, després de vuit anys d'obres en què van treballar 432 persones, per la necessitat d'obrir un nou pas sobre el Tàmesi en les proximitats de la Torre de Londres, a l'est de la City. Va ser inaugurat el 30 de juny pel llavors príncep de Gal·les i futur rei Eduard VII.

El fet que aleshores el port encara estigués situat més a l'oest dels actuals Docklands va obligar a dissenyar una estructura llevadissa que permetés la circulació de les embarcacions. Les mesures de l'obra de Sir Horace Jones, arquitecte municipal, arriben als set-cents metres de longitud, comptant els trams d'aproximació, encara que l'amplitud del riu en aquest punt és de 268 metres. El tram llevadís dels seus dos vans és de seixanta un metres, gairebé l'alçada de les dues torres que n’arriben als seixanta-cinc. L'amplada de la seva calçada no sobrepassa els set. Cadascun dels trams centrals té un pes de mil tones que s'alcen en un sol minut gràcies als mecanismes hidràulics que inicialment funcionaven amb motors de vapor i que van ser substituïts el 1976 per altres elèctrics.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotografies