Ellan Vannin

2014-06-27 12:39

L'Illa de Man, Ellan Vannin en gaèlic, un petit punt en un mapamundi entre Irlanda i la Gran Bretanya, és bàsicament coneguda per un parell de qüestions. La primera per ser un paradís fiscal. No s'apliquen impostos sobre guanys ni transferències del capital, ni beneficis. Tot i que l'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic reconeix que el govern de l'illa s'ha compromès a millorar la transparència i l'intercanvi d'informació. La segona el Tourist Trophy, la cèlebre competició de motocicletes que es celebra anualment i de manera ininterrompuda des de 1907, quan 25 idòlatres de la velocitat sobre dues rodes van establir un circuit d'uns seixanta quilòmetres que envolta el centre de l'illa. La dificultat del recorregut s'ha emportat en aquest poc més d'un segle a dos centenars de vides. Les carreres fora de circuit tancat estan prohibides a Anglaterra.


Aquesta dues particularitats permeten exercir en Man activitats que no es desenvolupen a la resta de les illes britàniques, incloent les esportives. Man és i no és Anglaterra. L'Illa de Man, Ellan Vannin, és, des de 1866, una dependència de la Corona Britànica, és a dir, pertany a la seva Graciosa Majestat, que s'encarrega de la seva defensa i de la seva representació internacional, però no forma part ni del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord ni de la Unió Europea, tot i que la Corona si atorga la ciutadania dels seus ciutadans, que d'aquesta manera són també ciutadans del Regne Unit i conseqüentment de la Unió Europea. No està malament. A més poden emetre monedes i bitllets, els seus segells i posseeixen el seu propi registre de matriculació de vehicles i domini d'internet.

Però tenen un passat, cèltic i normand. Es creu que el nom de l'illa prové del déu del mar Manannán mac Lir, i que els seus primers habitants, els qui van deixar les fortaleses de Cronk ni Merriu o Cronk Sumark i els cercles de pedra de Meayll, van arribar del Eire. L'idioma estava emparentat amb el gaèlic que es parla a Irlanda i a Escòcia. Abans del desembarcament dels Víkings, Man va estar vinculada a Dál Riata i al Regne de Man i de les Illes, que la va unir a les del ponent escocès. La Crònica Regum Mannie et Insularum recull els esforços que va fer el rei Godred Crovan, al segle XI, per apoderar-se de Man i de com el seu fill Olaf, que va regnar breument sobre Dublín, perdria les Illes en mans del seu vassall Somerled, senyor de Argyll, qui va regnar des de Finlaggan, al centre del llac del mateix nom a l'interior de l'illa escocesa d'Islay.

Però, intentant tornar al present, a Douglas, la capital que acull més de la quarta part de la població de l'illa, encara funciona, tot i que bàsicament a l'estiu, el tramvia tirat a cavall que recorre la façana marítima de la ciutat, en altre temps guardada per la Torre del Refugi a Saint Mary 's Rock, enfront de l'entrada del port i actualment només refugi de corbs marins i gavines. Un altre petit anacronisme surt de la victoriana estació del ferrocarril: una locomotora a vapor uneix la ciutat amb Port Erin, una vintena de quilòmetres. Els comerços de la ciutat es succeeixen a la zona de vianants a Strand street. També alguns dels pubs, profusament decorats amb fotografies del Trophy, i uns pocs restaurants, abans d'arribar al Gaiety Theatre, una institució local.

El nord de l'illa és una gran planura on hi ha les parròquies de Maughold, Saint Andreas, Bride, Jurby i Kirk Michael. En les seves esglésies es conserven nombrosos exemplars de creus cèltiques i normandes esculpides en làpides de pedra. El centre està dominat pel cim de la muntanya Snaefell, on arriba un tren cremallera. Diuen que des dels seus 610 metres d'altura es poden veure sis regnes: el de la Illa de Man, Anglaterra, Escòcia, Irlanda, Gal·les i el del cel.

En les quatre cases que componen la localitat de Saint John's hi ha el Tynwald, el Parlament més antic del món si els islandesos no diuen el contrari. El nom prové de l'antic vocable normand Þingvellir, per lloc de l'assemblea. El túmul on s'assenta l'asta amb l'ensenya Manesa va ser probablement un enterrament de l'Edat del Bronze. Als voltants hi ha antigues tombes del mateix tipus. Aquí celebraven els víkings les reunions per acordar les seves lleis i el seu govern i se suposa que des d'aquí es van dirigir els destins del Regne de Man i de les Illes. El rei, avui ho fa el governador, prenia seient a la part superior del túmul mirant cap a llevant. Al seu costat els seus barons i el bisbe. Davant seu els Deemsters, jutges i oficials d'alt rang. En les plataformes inferiors els vint Keys o principals, els clergues i els Yeomen o agutzils. L'assemblea es convocava en el solstici d'estiu, el 24 de juny. Després de l'alteració del calendari, el 1752, s'ha passat a reunir el 5 de juliol. Ara se celebra una solemne sessió protocol·lària de la House of Keys, Parlament de l'illa.


Anant cap a l'oest s'arriba aviat la costa, no hi ha grans distàncies. Allà hi Peel, la tercera ciutat, vigilada pel castell que s'alça davant del port a l'illot de Saint Patrick. Segons la tradició és on el sant va desembarcar per cristianitzar la illa. Així que, sense més dilació, es van construir aquí una capella i un monestir. Al segle XI el rei noruec Magnus Barefoot, literalment el grandot descalç, o Magnus III Olafsson, va decidir substituir les instal·lacions religioses per unes ruïnes i sobre aquestes construir un castell. Avui dia queden altres magnífiques ruïnes que semblen un camp de golf emmurallat. Al recinte es conserven les restes de la capella de Saint Patrick i de la catedral de Saint German, una torre de guàrdia circular i construccions militars medievals i del segle XVI, des de les que hi ha una bona panoràmica de la ciutat i el seu petit port. L'altre castell de l'illa aquesta, com no, en Castletown, antiga capital. És el castell de Rushen, de finals del segle XII, esplèndidament conservat, prop de el la Old House of Keys, anterior seu del govern manés, i al costat, l'antiga escola de gramàtica, originalment una antiga capella del segle XI que ha estat transformada en un petit museu local.

Hi ha diversos llocs prop de Castletown que mereixen un desviament per anar a fer una ullada. A la petita localitat de Ballasalla hi ha les restes de l'abadia de Rushen, fundada el 1134 pel rei Olaf I, va haver de ser considerablement important. La Crònica Regum Mannie et Insularum va ser escrita entre les seves parets, avui desproveïdes de sostrada. Des de 1998 el Manx National Heritage desenvolupa excavacions arqueològiques i ha condicionat el lloc per ser visitat. Molt a prop de l'abadia, el riu Silverburn és travessat pel pont dels monjos, Monks Bridge, de 1134, construït amb una amplitud suficient per permetre el pas de cavalleries de càrrega. Una mica més avall un gual facilita el pas del riu amb un senyal de perill advertint de la presència de palmípedes. Als afores de la població, no massa ben assenyalats, hi ha les restes d'un enterrament víking de finals del segle IX en forma de drakkar invertit. En les excavacions fetes al lloc el 1945 es van trobar al costat del cos ricament adornat del colon víking, les restes de la seva dona, el seu cavall i el seu bestiar. A l'illa de Saint Michael queden les restes d'una capella i del fort circular de Derby, el qual va formar part del sistema de defenses costaneres d'Enric VIII, va ser substituït pel que avui hi ha el 1645 durant la guerra civil anglesa. Al XVIII es va emprar com a far.


Tornant a la capital, a Douglas, cal travessar un petit pont sobre un rierol, a penes perceptible mentre es condueix. És el pont de Ballona, ​​més conegut, i de fet senyalitzat, com Fairy Bridge, el pont de les Fades. Si tot el món cèltic està amarat de mitologia sobre l'altra gent, el fet és encara més perceptible a Man. Diuen que cal saludar Themselves (ells mateixos, com ells mateixos es refereixen quan parlen d’ells mateixos)  en travessar un pont. Themselves són fades i follets, són la gent menuda que viu allunyada de les mirades humanes: Ben-varreys i Bugganes, Dooinney-oies i Moddey dhoos, Glashtins i Lhiannan-shees, Tarroo-ushteys. Hi ha gent que creu en ells, o potser, simplement per si de cas, els deixen flors i peluixos, o notes demanant desitjos enganxats als arbres al costat d'alguns ponts.

A Man hi ha petits recers que semblen portar a altres mons allunyats d'aquest. Es tracta dels glen, petites valls que serpentegen entre els baixos turons de l'illa fins dipositar l'aigua dels seus rierols al mar. Passejar-hi és deliciós. De vegades la llum es filtra entre les copes dels faigs formant traços que es poden tocar amb les mans. L'aigua en els rierols sembla perdre el volum desmaterialitzada en el temps mentre llisca entre manats de frescos trèvols. En creuar els petits ponts que els pasen vaig pensar en les fades i, per si de cas, vaig murmurar: Bon dia Senyoretes!. Espero no haver ofès a cap masculí Anotaré.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos