Els Palaus de Seül

2015-06-11 20:11

Un tigre assegut fuma parsimoniosament una llarga pipa. M’observa com si sempre hagués estat aquí. Dues garses agrons alcen el vol cap al sol ponent travessant els núvols. Potser siguin els núvols de fum que exhala el tigre. No em pregunto qui són ni que fan en el meu somni. Desperto en algun hotel de Namsan-Dong. Desperto a Seül.

Àmpliament renascuda de les cendres de la Guerra de Corea, Seül és una ciutat superlativa. Comptant amb la seva enorme àrea metropolitana, és la segona únicament després de la de Tòquio. Vint milions d'habitants s'aglomeren en ella encara que solament onze pertanyen pròpiament al municipi. Tots ells generen un PIB proper als 800 milions de dòlars, el que els situa en el quart lloc després d’altre cop Tòquio, Nova York i Los Angeles. 1.768.064.067 era el nombre de reproduccions a You Tube que acumulava en el moment d'escriure aquestes línies el raper més popular de la ciutat, Psy, amb el Gangnam Style.

Però totes aquestes xifres descomunals semblen esvair-se, no en l'elitista barri de Gangnam, sinó en carrers com Insadong, amb els seus antiquaris, cases de te i petits restaurants, que semblen retingudes en dies que ja només existeixen en el record d'alguns ancians. O a la que va ser la porta meridional de la ciutat, Namdaemun, una de les dues que perviuen amb la de Dongdaemun. Namdaemun, avui al centre d'una plaça envoltada d'un incessant trànsit rodat va ser la gran porta del sud, va sobreviure a la demolició de les muralles, a la construcció del tramvia i fins i tot a la guerra amb Corea del Nord, però no va poder amb la ràbia desbocada d'un veí que, el 2008, va causar un incendi per protestar contra el govern.

La proximitat de la frontera, a una cinquantena de quilòmetres manté viva la tensió que provoca més o menys periòdicament el govern de Pyongyang amb els seus desafiaments balístics i que solen ser respostos en ocasions amb manifestacions a la ciutat.

Seül té àmplies zones verdes en el mateix centre de la ciutat. Namsan és un turó de dos-cents seixanta metres sobre el qual es va construir la torre de comunicacions coneguda com a torre de Seül o de Namsan, el punt més elevat de la ciutat. En la seva quarta planta hi ha un observatori amb extraordinàries vistes sobre, també es pot menjar al restaurant giratori. Un telefèric, construït el 1962, apropa el cim del turó als ciutadans. Competiria per les vistes amb  l'Edifici 63, un gratacel de seixanta-tres plantes situat a la vora del riu Han que va ser conclòs tres anys abans dels Jocs Olímpics de 1988. Els seus ascensors externs porten fins a un altre mirador, no menys espectacular que el de Namsan. Revestit de color daurat, exagera aquest efecte durant la posta de sol. Va ser l'edifici més alt de Corea del Sud fins el 2003 quan va ser superat per la Hyperion Tower del complex de Mok-dong, a la mateixa ciutat i de nou en 2012 pel Three International Finantial Centre, o IFC Seül, a Yeouido-dong.

Altres agradables zones verdes envolten els antics palaus. Changdeokgung, el Palau de l'Est, és un dels cinc grans palaus construïts per la dinastia Joseon i conserva alguns elements del període dels Tres Regnes de Corea. Es va construir a principis del segle XV i els seus jardins comprenen mig milió de metres quadrats, japonesos i manxus van insistir en destruir-lo en diverses ocasions, cosa que no va ser obstacle perquè fos reconstruït fidelment de nou. Changdeokgung va ser seu de la cort reial i del govern fins a 1868 quan el veí palau de Gyeongbokgung va ser també reconstruït. Avui queden tretze edificis i vint pavellons que es reparteixen un espai de quaranta-cinc hectàrees. El saló principal o saló del tron està al pavelló de Injeongjeon, que era usat per a cerimònies, coronacions o recepció d'ambaixadors. L'última emperadriu de la dinastia Joseon va residir al Daejojeon on es pot apreciar com eren els últims anys de la casa reial. Al costat del Nakseonjae les tonalitats vermelloses i verds de la tardor es confonen amb la dels pavellons que s'aixequen i es suporten sobre l'estany dels lotus com emmirallant-se. El Palau de l'Est va compartir la història de la dinastia Joseon durant mig mil·lenni, des del seu establiment en 1405 fins a l'abdicació de l'emperador Sunjong en 1926.

Un altre dels grans palaus de Seül, el Gyeongbokgung, va ser la principal residència de la dinastia Joseon, construït pel seu primer monarca Lee Seong-Gye el 1395 és el major dels cinc. Com l'anterior va ser assolat i va estar abandonat fins a la reconstrucció de 1867. S'accedeix per la porta meridional de Gwnghwamun. Al pati exterior es troba el pavelló del saló del tron, ​​Geunjeongjeon, construït gairebé completament de fusta, on el rei concedia audiències i efectuava els discursos solemnes. El seu accés està ornat amb figures d'animals entre els quals no falten bèsties mítiques i dracs. Davant l'entrada dues fileres de pedres assenyalaven als dignataris als llocs marcats pel protocol.

Entre els nombrosos pavellons que té el complex el Gyeonghoeru s'utilitzava per celebrar els banquets reals. Es tracta d'una estructura de fusta sostinguda per blocs de pedra que es troba al centre d'un llac artificial. Tres ponts de fusta condueixen fins a ell. El Donggung estava habilitat per als prínceps prop del Hyangwonjeong, una petita estructura hexagonal de dos pisos erigida sobre un altre petit llac i unida per un pont. El nom del pavelló significa alguna cosa així com l'aroma de gran abast i el del pont anomenat Chwihyanggyo, pont intoxicat per la fragància, una conseqüència lògica donada la proximitat.

El riu Han llisca suaument a través de la ciutat, sota els seus ponts i sobre els seus túnels. Avui en dia s'han traçat passejos per a vianants i ciclistes al llarg de les seves ribes amb alguns cafès i restaurants que permeten fer una pausa en el passeig.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos