Els Palaus de Seül

2015-06-11 20:11

Un tigre assegut fuma parsimoniosament una llarga pipa. M’observa com si sempre hagués estat aquí. Dues garses agrons alcen el vol cap al sol ponent travessant els núvols. Potser siguin els núvols de fum que exhala el tigre. No em pregunto qui són ni que fan en el meu somni. Desperto en algun hotel de Namsan-Dong. Desperto a Seül.

Àmpliament renascuda de les cendres de la Guerra de Corea, Seül és una ciutat superlativa. Comptant amb la seva enorme àrea metropolitana, és la segona únicament després de la de Tòquio. Vint milions d'habitants s'aglomeren en ella encara que solament onze pertanyen pròpiament al municipi. Tots ells generen un PIB proper als 800 milions de dòlars, el que els situa en el quart lloc després d’altre cop Tòquio, Nova York i Los Angeles. 1.768.064.067 era el nombre de reproduccions a You Tube que acumulava en el moment d'escriure aquestes línies el raper més popular de la ciutat, Psy, amb el Gangnam Style.

Però totes aquestes xifres descomunals semblen esvair-se, no en l'elitista barri de Gangnam, sinó en carrers com Insadong, amb els seus antiquaris, cases de te i petits restaurants, que semblen retingudes en dies que ja només existeixen en el record d'alguns ancians. O a la que va ser la porta meridional de la ciutat, Namdaemun, una de les dues que perviuen amb la de Dongdaemun. Namdaemun, avui al centre d'una plaça envoltada d'un incessant trànsit rodat va ser la gran porta del sud, va sobreviure a la demolició de les muralles, a la construcció del tramvia i fins i tot a la guerra amb Corea del Nord, però no va poder amb la ràbia desbocada d'un veí que, el 2008, va causar un incendi per protestar contra el govern.

La proximitat de la frontera, a una cinquantena de quilòmetres manté viva la tensió que provoca més o menys periòdicament el govern de Pyongyang amb els seus desafiaments balístics i que solen ser respostos en ocasions amb manifestacions a la ciutat.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos