Frisco

2012-11-06 11:37

El gran Enrico Caruso va actuar aquella nit. Va cantar Don José a la representació de la Carmen de Bizet a la Grand Opera House de San Francisco. No vull establir relacions equívoques, però unes sis hores més tard, a la matinada del 18 d'abril de 1906, la ciutat es va enfonsar. Literalment. El centre va cedir i va descendir més d'un metre. Durant quaranta segons la falla de Sant Andreas es va desplaçar en tota la seva longitud.

Però el pitjor no va ser la destrucció provocada pel sisme, sinó els incendis posteriors. El vuitanta per cent de la ciutat va quedar arrasada. La xifra oficial de víctimes que es va donar llavors va declarar 478 morts, encara que, en realitat, el balanç va ser sis vegades superior.

El San Francisco Daily News va ser l'únic diari que es va imprimir aquest dia, amb moltes limitacions, és clar. Hundreds Dead va ser el titular a tres columnes. Prosseguia: Max Fenner, police, died in the collapse of Essex Hotel. The niece of detective Dillon, died on 6th Street at the junction with Shipley. John Whaley and son killed by falling home Steines Street and Avenue Germania ...( Max Fenner, policia, mort en l'esfondrament de l'Hotel Essex. La neboda del detectiu Dillon, morta al carrer sisè a la cruïlla amb Shipley. John Whaley i fill, morts en caure la casa al carrer Steines amb l'avinguda Germania)

L'escriptor Jack London, ja reconegut en aquell temps, va ser enviat especial per a la publicació Collier’s. London va publicar The Story of an Eyewitness (La història d'un testimoni) el 5 de maig, on va escriure: Not in history has a modern imperial city been so completely destroyed. San Francisco is gone. Nothing remains of it but memories and a fringe of dwelling-houses on its outskirts. ​​(Mai en la història una moderna ciutat imperial ha estat tan completament destruïda. San Francisco s'ha anat. No queden més que els records.)

Dècades després, en els anys seixanta, es va construir a Brooklyn, Nova York, un parc temàtic, Freedomland, on en una de les atraccions es podia reviure la tràgica matinada. Crec que hi havia alguna cosa semblant, encara que més moderna i de dimensions més reduïdes, a la pròpia San Francisco, al moll 39, al costat de Fisherman 's Wharf. Una atracció de fira.

Em vaig allotjar en un antre per a estudiants a Turk street cantonada amb Leavenworth, prop de l'ajuntament. Molt cèntric. Però un antre. Al matí, en aixecar-me vaig treure el cap per la finestra. A baix, a la cabina telefònica, tres xavals assaltaven a punta de navalla a un avi. Molt cèntric.

Després d'esmorzar em vaig encaminar per Market cap al nord, a la recerca de la meva Meca particular. Vaig passar Powell street, on el Cable Car enfila la pujada del turó. En el seu moment probablement fos un transport pràctic, còmode i útil. Ara és una atracció turística més. Vaig girar per Columbus Avenue i em vaig dirigir cap al barri de North Beach. La meva Meca era al 261, a la cruïlla amb Broadway. És una llibreria: City Lights Books.

Construït sobre les ruïnes d'un edifici afectat pel terratrèmol de 1906, el Artigues Building, una senzilla construcció de 1907, de tres plantes, va acollir el 1953 la llibreria fundada pel poeta Lawrence Ferlinghetti. A més de llibreria, City Lights, també va funcionar com a editorial, publicant, en col · leccions de butxaca, obres d'autors de l'àrea de la Badia, com Philip Lamantia, Robert Duncan o el mateix Ferlinghetti. Però City Lights es va donar a conèixer definitivament el 1956 amb la publicació de Howl and other poems d'Allen Ginsberg. Howl també es va convertir en declaració de principis de la generació beat, que durant la dècada dels anys cinquanta va freqüentar la ciutat.

Quatre o cinc carrers al sud de Russian Hill i de la famosa i serpentejant Lombard street, està Russell street. Només té algun interès per mitòmans de la beat generation. El número 29 va ser llogat entre 1951 i 1952 per l'escriptor Neal Cassady, company de correries de Jack Kerouac i coprotagonista dels seus llibres On the road i The Dharma bums. Durant aquesta estada Kerouac escriuria la continuació d'aquests. Recentment un carreró sense sortida al costat de la llibreria de Ferlinghetti, abans anomenat Adler Alley, ha canviat de nom en honor de l'escriptor. Ara és Jack Kerouac Alley.

A l'oest de North Beach hi ha un altre barri emblemàtic: Haight Ashbury, on el 1967 va esclatar el Summer of Love. The Mamas & The Papas sol · licitaven en el seu famós single San Francisco venir a la ciutat amb flors als cabells, en referència a l'imminent festival pop de Monterey. Jefferson Airplane, Grateful Dead, Janis Joplin i la seva banda Big Brother and the Holding Company es van instal · lar en el veïnatge.

Més de quaranta anys han passat des de l'estiu de l'amor. Ara no hi ha manera de trobar un pis de lloguer a un preu raonable a l'antic barri dels hippies.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos