Frisco

2012-11-06 11:37

El gran Enrico Caruso va actuar aquella nit. Va cantar Don José a la representació de la Carmen de Bizet a la Grand Opera House de San Francisco. No vull establir relacions equívoques, però unes sis hores més tard, a la matinada del 18 d'abril de 1906, la ciutat es va enfonsar. Literalment. El centre va cedir i va descendir més d'un metre. Durant quaranta segons la falla de Sant Andreas es va desplaçar en tota la seva longitud.

Però el pitjor no va ser la destrucció provocada pel sisme, sinó els incendis posteriors. El vuitanta per cent de la ciutat va quedar arrasada. La xifra oficial de víctimes que es va donar llavors va declarar 478 morts, encara que, en realitat, el balanç va ser sis vegades superior.

El San Francisco Daily News va ser l'únic diari que es va imprimir aquest dia, amb moltes limitacions, és clar. Hundreds Dead va ser el titular a tres columnes. Prosseguia: Max Fenner, police, died in the collapse of Essex Hotel. The niece of detective Dillon, died on 6th Street at the junction with Shipley. John Whaley and son killed by falling home Steines Street and Avenue Germania ...( Max Fenner, policia, mort en l'esfondrament de l'Hotel Essex. La neboda del detectiu Dillon, morta al carrer sisè a la cruïlla amb Shipley. John Whaley i fill, morts en caure la casa al carrer Steines amb l'avinguda Germania)

L'escriptor Jack London, ja reconegut en aquell temps, va ser enviat especial per a la publicació Collier’s. London va publicar The Story of an Eyewitness (La història d'un testimoni) el 5 de maig, on va escriure: Not in history has a modern imperial city been so completely destroyed. San Francisco is gone. Nothing remains of it but memories and a fringe of dwelling-houses on its outskirts. ​​(Mai en la història una moderna ciutat imperial ha estat tan completament destruïda. San Francisco s'ha anat. No queden més que els records.)

Dècades després, en els anys seixanta, es va construir a Brooklyn, Nova York, un parc temàtic, Freedomland, on en una de les atraccions es podia reviure la tràgica matinada. Crec que hi havia alguna cosa semblant, encara que més moderna i de dimensions més reduïdes, a la pròpia San Francisco, al moll 39, al costat de Fisherman 's Wharf. Una atracció de fira.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos