I els Dimonis Espien

2014-09-10 17:30

Si a Bali els déus observen les accions dels humans, els dimonis vigilen atentament els seus moviments amb els seus petris i fixos ulls, amagats entre les llums i ombres dels temples. No perden detall mentre passen inadvertits per als fidels que entren i surten.


A Tirta Empul n'hi ha en forma de lleó mostrant les dents, desafiants, han de ser Barongs. A Ubud són panxuts i recorden al Nowhere man Jeremy a Yellow Submarine. Hi ha més lleons sobre les cames d'algun desgraciat a Tirta Gangga, on també hi ha una astrosa Rangda policromada que amb prou feines espanta els nens. N'hi ha bigotuts i amb cara de mico a Pura Kawi, on també hi ha representacions policromades de Rangda, una mica més dignes. A Besakih els adornen amb mocadors i els hi posen ofrenes d'arròs i fruites a les mans.

En les creences balineses els bons esperits habiten a les cimeres, prop de la muntanya sagrada Gunung Anung i duen prosperitat i bons auguris. Monstres i dimonis estan sota el mar i els mals esperits aguaiten des dels boscos i les platges desolades. Tradicionalment la societat de l'illa li ha donat l'esquena al mar per aquestes raons. Així i tot els dimonis no representen sense més a éssers malvats que passen el temps ideant contratemps per a la humanitat. Saben que no és necessari. En l'hinduisme de l'illa, carregat de matisos animistes, hi ha dimonis coneguts com Butas, Kalas o Butakalas. Són esperits que en el procés de reencarnació aconsegueixen una aproximació a les divinitats. Altres corresponen als esperits dels animals i són capaços d'amenaçar els humans.

 
Els dimonis participen de la mateixa dualitat que posseeixen els déus. Shiva pot ser l'avatar maternal de Parvati o prendre la venjativa encarnació de Kali. A causa d'aquesta dualitat les ofrenes que es dipositen diàriament als altars, es dediquen a tots dos, déus i dimonis. Les que se situen en posicions més elevades i envoltades del fum de l'encens són per als déus i els bons esperits. Les que han d'apaivagar els mals esperits es deixen a terra.


Rangda és el dimoni més popular de Bali, representa la part més fosca, venjativa i cruel de Dewi Durga, és coneguda també com la Reina de les Bruixes, domina la màgia negra i és la Nèmesi dels majors esperits que protegeixen l'illa, té la capacitat de protegir o castigar dimonis menors. Se la representa en forma d'anciana descuidada, amb una cabellera despentinada, llargs ullals que surten de la seva mandíbula inferior i ulls desorbitats. És en aquesta forma en la que participa en les populars danses en què es representa la lluita entre el bé i el mal. Quan els partidaris de Barong ataquen amb els seus kris, els ganivets rituals, Rangda els hi fa un encanteri perquè se'ls clavin ells mateixos. L'exèrcit de bruixes serà derrotat pel de Barong quan conjura la màgia de Rangda. Barong també és identificat amb Banas Pati Raja, el quart germà que acompanya els nens, en un concepte similar al de l'àngel de la guarda. Segons un altre versió Rangda era en realitat la reina Mahendradatta, germana de la princesa javanesa Dharmawangsa, que van viure durant l'últim període del regne de Medang al segle XI. Mahendradatta, va ser condemnada a l'exili pel rei Udayana per suposada pràctica de la bruixeria. Humiliada va cercar venjança convocant als dimonis i causant una terrible plaga al regne. Malgrat tot és la mateixa família reial que probablement té les seves restes a Goa Gajah, al costat de la cova de l'Elefant.

Com qui no vol ofendre ningú i com en un déjà vu, Liah reuneix un nou grapat d'arròs, fruita, frangipà, sal i xili. El diposita sobre el petit altar domèstic. Una vegada més, amb gestos rutinaris inclina breument el cap, salta cap enrere amb l'agilitat que li concedeix la seva incipient joventut i desapareix per la porta que dóna als arrossars.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos