I els Dimonis Espien

2014-09-10 17:30

Si a Bali els déus observen les accions dels humans, els dimonis vigilen atentament els seus moviments amb els seus petris i fixos ulls, amagats entre les llums i ombres dels temples. No perden detall mentre passen inadvertits per als fidels que entren i surten.


A Tirta Empul n'hi ha en forma de lleó mostrant les dents, desafiants, han de ser Barongs. A Ubud són panxuts i recorden al Nowhere man Jeremy a Yellow Submarine. Hi ha més lleons sobre les cames d'algun desgraciat a Tirta Gangga, on també hi ha una astrosa Rangda policromada que amb prou feines espanta els nens. N'hi ha bigotuts i amb cara de mico a Pura Kawi, on també hi ha representacions policromades de Rangda, una mica més dignes. A Besakih els adornen amb mocadors i els hi posen ofrenes d'arròs i fruites a les mans.

En les creences balineses els bons esperits habiten a les cimeres, prop de la muntanya sagrada Gunung Anung i duen prosperitat i bons auguris. Monstres i dimonis estan sota el mar i els mals esperits aguaiten des dels boscos i les platges desolades. Tradicionalment la societat de l'illa li ha donat l'esquena al mar per aquestes raons. Així i tot els dimonis no representen sense més a éssers malvats que passen el temps ideant contratemps per a la humanitat. Saben que no és necessari. En l'hinduisme de l'illa, carregat de matisos animistes, hi ha dimonis coneguts com Butas, Kalas o Butakalas. Són esperits que en el procés de reencarnació aconsegueixen una aproximació a les divinitats. Altres corresponen als esperits dels animals i són capaços d'amenaçar els humans.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

 

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos