La Ciutat dels Escriptors

2018-02-09 11:45

Edimburg, la capital escocesa, sembla haver exercit algun magnetisme especial amb la gent de lletres. Nombrosos autors han nascut o residit a la ciutat, fins al punt que hi ha diversos monuments i un museu dedicat a ells.

Prop de Holyrood, al vessant de l'antic cràter i sota l'alè de la presència d'Arthur’s Seat, la Cadira d'Artur, Peter Pan es reunia amb els nois esgarriats: Tootles, Nibs, Slightly, Curly i els bessons. Wendy no sabia res, mai convidaven a la mocosa, tot i que de vegades Pan ho hauria desitjat. Altres vegades pujaven pel passeig que ascendeix des Queen’s drive per liar tranquil·lament uns canutos en lloc de fer-ho sota la mirada desafiant dels hoodies, encaputxats, pintats en els murals de Cowgate. Llavors apareixia, veloç com en una fugaç visió, Tinker Bell, Campaneta, diminuta i amb les ales de libèl·lula òrfena en moviment, agitant-se impertèrrita davant els seus ulls. Volia unir-se a la festa. Si la cosa es passava de la ratlla i la moguda anava a més sempre podien trobar-se amb Sick Boy, Spud Murphy o Franco Begbie per anar a pillar unes postures més o unes anfetes de les bones, d’aquelles que només s’administren amb recepta en una farmàcia. Probablement podrien trobar-los fent trainspotting, mirant passar els trens, a les rodalies de l'estació de Waverley.

Al matí Edward Waverley, que no era l'estació, podria trobar-se amb Ivanhoe, Rob Roy, fins i tot amb Sherlock Holmes o a Frankenstein passejant sense rumb fix per la gespa del cementiri de Old Calton, fins que decidís dirigir les seves passes per aconseguir unes monstruoses pintes de Caledonian a Toolbooth Tavern amb Ralph Rover i Jack Martin, amb el senyor de Ballantrae o amb el doctor Jeckyll sense mister Hyde mentre al mateix Harry Potter se li denegaria l'entrada. Sense ser el producte d'un advers recorregut psicodèlic, tots aquests personatges tenen un lloc comú, el que van compartir en algun moment de les seves vides els seus creadors: Edimburg. Probablement poques ciutats al món han arribat a concentrar tal nombre de visites o residències de gent aferrades a transmetre les seves idees plasmant-les sobre un paper. Alguna cosa els ha d'atraure, potser l'olor a tinta fresca, potser el gust de les seves espectaculars ales o el dels destil·lats de la terra.

Llegir més en edició impresa o Ebook

© J.L.Nicolas

 

Veure mes fotografies