La Ciutat dins del Palau

2017-11-17 16:14

Il·liri, nascut a Salona, Dalmàcia, Gaius Aurelius Valerius Diocletianus va arribar al cim del poder a Roma el 20 de novembre de l'any 284, establint una reforma de govern que es coneixeria com la Tetrarquia, dividint el control de l'estat entre dos Augustos i dos Cèsars, entre Orient i Occident. Quan l'any 305, als seus 59 anys d'edat, es va retirar, va tornar a la seva terra natal on havia aixecat un monumental palau que amb el temps contindria a una ciutat en el seu interior. Spalatum per als romans, Spalato per als italians i Split en llengua croata.

En un rar cas en què l'abandonament del càrrec no va comportar l'abandonament d'aquest món, Dioclecià es va mudar a la gran residència que es va fer construir al costat de Salona, prop dels seus orígens i al costat de les aigües de l'Adriàtic. En una ocasió li van demanar que tornés per continuar dirigint l'imperi, però va preferir seguir plantant cols als horts del seu palau.

Dioclecià havia nascut a les proximitats de Salona, ​​als peus de les muntanyes Kozjak, per on fluïa el riu Salon, avui anomenat Jadro. Salona va arribar a ser una important ciutat romana, la Colònia Martia Iulia Salona, ​​que va disposar de port, ja esmentat per Estrabó, allà per on en l'actualitat passen les autovies que recorren la costa dàlmata amb els enllaços cap al centre de la ciutat. Quan l'emperador va tornar per instal·lar-s’hi al costat del mar, Salona comptava amb seixanta mil ànimes entre les muralles. Al nucli principal, on es trobava el fòrum, queden les restes dels fonaments i algun mur de la basílica, les termes, diversos habitatges i part de la Porta Cesària emmarcada per la muralla i dues torres octogonals. Una mica més allunyats i tocant a l'autovia, encara que distants entre si, hi ha el teatre i l'amfiteatre. Les muralles es van construir durant el govern de Marc Aureli, l'any 176, davant les amenaces de les tribus germàniques i hi van arribar a disposar d'unes noranta torres de defensa. En el que va ser suburbi oriental va existir un pont, del qual en queden cinc arcs, que creuava el riu Salon. L'amfiteatre es va construir a la part més occidental de la ciutat a mitjan segle II. Podia acollir entre deu i quinze mil espectadors. Va ser molt danyat durant les lluites entre venecians i turcs. Els primers van demolir una bona part perquè no pogués ser emprat com a fortificació. En aquest, al qual avui hi treuen el cap dos habitatges que en un altre temps haguessin tingut una privilegiada vista dels espectacles, va ser martiritzat a l'abril de l'any 304 Sant Domnius o Sant Duje, bisbe de Salona, ​​víctima de les persecucions de Dioclecià.

El nou palau de l'emperador emèrit estava organitzat amb l'estructura de qualsevol campament o ciutat romana, simplement amb unes dimensions menors, però gens menyspreables, uns trenta-nou mil metres quadrats emmurallats i defensats per torres quadrades al mur i hexagonals al costat de les portes. Un card i un decumanus el creuaven en sentit longitudinal i transversal, entre els dos edificis porticats del nord i la residència meridional hi havia dos conjunts termals de dimensions mitjanes i finalment es va afegir un mausoleu octogonal amb una cúpula semicircular per acollir les restes de l'emperador que va dimitir.

Totes les portes amb l'excepció de la que donava al mar comptaven amb un propugnaculum, un espai on aïllar aquells que entraven a palau, a mercè dels guardians de les torres. Al nord s'obre la Porta Àurea, la que es dirigia a Salona i que avui sembla vigilada per una gran estàtua de Grgur Nivinski, el bisbe croata del segle X. Actualment la vigilen actors disfressats de legionaris i músics que aprofiten l'acústica de l'entrada. A l'est, la Porta D’Argent havia estat transformada per acollir una església, posteriorment, durant la Segona Guerra Mundial es va veure afectada pels bombardejos. Davant seu, fora de les muralles, s'estén diàriament un gran mercat de fruites i verdures. A l'altre extrem del decumanus, que avui rep dos noms, Poljana Kraljice Jelene i Kresimirova, hi ha la Porta Fèrria, que també es va anomenar Porte Franche. Sobre ella es va construir la torre del rellotge i un campanar. Franquejada la porta s'obre Narodni Trg, la plaça del poble.

El centre del palau era el peristil decorat amb columnes de capitells corintis i dues esfinxs portades des d'Egipte. El protiron és el balcó elevat des del qual es mostrava l'emperador. Al costat oriental hi ha el que fou el seu mausoleu i a l'occidental van existir tres temples addicionals dels que només en queda el que és actualment baptisteri de la catedral. Rere el protiron hi ha un vestíbul circular amb un enorme occulus al sostre i una acústica excepcional. Aquest donava accés a les dependències i estances de la residència imperial de les que amb prou feines queda la paret que fa de façana al mar. No obstant això s'ha conservat l’estructura en el nivell inferior, en els subterranis de palau que durant llargs anys van romandre encegats. Actualment una part d'ells, la que uneix el peristil amb el passeig de la Riva, està ocupat per comerços, la resta, convertit en museu, s'empra també per a exposicions o concerts. El mausoleu de l'emperador que va decretar la persecució dels cristians va ser convertit al segle VII en catedral, on van ser traslladades les restes de Sant Domnius. Al segle XIII es va afegir el campanar de 58 metres d'altura que no es va concloure sinó fins al segle XV, 183 esglaons porten fins al mirador.

Després del saqueig de Salona pels Àvars al segle VII la població es va refugiar rere els murs del palau, construint habitatges al costat de la muralla. Una nova ciutat creixia a l'interior del perímetre palatí en què altres palaus, menors, es van incorporar, com els dos de la família Papalic o el del mercader Giovanni Battista De Gubbio. En la seva decoració hi van participar els mestres Juraj Dalmatinac i el albanes Andreja Alessi. Al recinte de l'antic palau de Dioclecià han quedat unes dos-cents habitatges on hi viuen actualment unes tres mil persones.

No gaire lluny Trg Republike, la plaça de la República, recorda els temps en què Split va estar vinculada a una altra República, la Sereníssima de Venècia. Les seves arcades i la seva orientació marinera recorden en unes dimensions més moderades a les arcades de les Procuradories de la Plaça de Sant Marc. Algunes famílies venecianes van formar part de l'aristocràcia local.

Split va deixar de dependre de Venècia al temps en què Venècia va deixar de dependre de si mateixa, el 1797 quan Napoleó Bonaparte va voler, mitjançant la força de les armes, construir la primera Unió Europea. El fracàs de Napoleó va portar l'ocupació austríaca a la qual seguiria un nou intent italià del qual ha quedat el nom d'alguns barris: Borgo Grande, Borgo Pozzobon, Borgo Luca o Botticelle.  Després de la Primera Guerra Mundial es va integrar a Iugoslàvia i es va denominar oficialment Split. Avui és la segona ciutat de Croàcia , després de la capital Zagreb.

Split és un gran punt de partida per desplaçar-se a explorar les illes de la costa dàlmata, Brac, Havr o Korcula, les siluetes de les quals havia de percebre Dioclecià des de les finestres de les seves estances de Spalatum.

© J.L.Nicolas

 

Veure mes fotografies