La Ciutat Quadrada

2013-01-12 20:05

O gairebé, ja que Malé és una mica rectangular. En els seus gairebé dos quilòmetres de llarg per poc més d'un d'ample conviuen unes cent cinquanta mil persones, més o menys la meitat de la població de la República de Maldives, de la qual és capital. De fet bona part de la superfície que ocupa són terrenys guanyats al mar. Però ja no hi ha més que guanyar, l'antic escull ja està completament ple: de terra importada, d'edificis i carrers i d'habitants.

Malé s'ha acabat estenent sobre les illes properes. Villingili acull una nova urbanització i s'ha convertit en el desitjable cinquè districte de la ciutat. L'aeroport internacional és a la veïna Hulhule on sembla que els aeroplans aterrin sobre el perfil de l'escuma de les ones. Els residus es dipositen en Hulhumalé mentre aquests alimenten les bases d'una nova illa. Funadhoo suporta els dipòsits de petroli que supleixen el combustible que alimenta el tràfic dels limitats carrers de la capital.

El nom d'aquesta prové del sànscrit i ve a significar alguna cosa així com la gran casa. La petita mansió està travessada d'oest a est per Majeedi Magu, un dels seus carrers principals i eix comercial en algun dels seus trams. Marina Drive envolta la ciutat a manera de passeig marítim, o si més no, així ho entenen els seus habitants quan, abans de la posta de sol, deambulen en les proximitats dels enormes blocs tetràpodes de ciment que, a manera d'escullera, protegeixen el passeig. Allà seuen a xerrar bevent algun refresc, mirant als peixos que s'acosten a la vora i observant les barques que inicien el retorn a casa.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos