La Petita Venècia Londinenc

2015-06-02 13:20

Al sud del barri londinenc de Maida Vale s'estén una zona residencial banyada per les aigües d'un canal. Per al visitant és un agradable passeig que porta a través d'habitatges flotants, la gran zona verda de Regent 's Park i el zoo fins a la resclosa de Camden, o viceversa. En realitat recorda més als canals d'Amsterdam, però, sembla ser que va ser el poeta Robert Browning qui va pensar més aviat en la ciutat vèneta a l'encunyar el terme Little Venice.

Als segles XVIII i XIX, molt abans de l'eclosió del transport per carretera i fins i tot en els inicis del ferrocarril, l'enviament de mercaderies era més eficient, ràpid i fiable sobre l'aigua. Per reduir llargs desplaçaments navals en territori propi Anglaterra va crear, en trenta cinc anys, una xarxa de canals interns que van facilitar enormement aquests transvasaments de béns.

Grand Union Canal, entre Birmingham i Brentford, feia 461 quilòmetres de recorregut. Un dels seus ramals, Grand Junction, va arribar a Londres l’any 1801, acabant a Paddington Basin. El primer d'agost de 1820 es va inaugurar el traçat d'un nou canal de gairebé catorze quilòmetres que uniria després del pas per dotze rescloses, aquesta prolongació de Paddington fins als molls del Tàmesi a Limehouse Basin. És Regent's Canal, ideat per l'empresari Thomas Homer i dissenyat i construït per l'arquitecte John Nash, que va haver de resoldre amb un túnel de 251 metres de longitud el pas sota Maida Hill. Les barcasses eren remolcades per cavalls des d'un camí que ressegueix tot el recorregut del canal i que avui s'ha convertit en via de passeig. Diverses companyies explotaven el transport de mercaderies pel canal, la Thomas Pickford Limited of City Road Basin va arribar a disposar de cent vint bots més els cavalls necessaris per efectuar el tir de les naus.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos