La Teta de Julieta

2015-08-28 11:04

Verona va ser una important urbs romana envoltada en les aigües del riu Adige; a l'Edat Mitjana es va unir a la Lliga Llombarda i les successives senyories que la van dirigir la van convertir en la pròspera ciutat comercial que va seguir sent quan es va incorporar a la República de Venècia. No obstant això és fonamentalment coneguda per la trista història de dos infortunats amants.

Tot i que probablement mai existissin més que en la ploma i la imaginació d'un bard anglès. La història de l'ancestral odi de Capuletos i Montescos va poder estar inspirada en l'animadversió dels partits Güelfs i Gibel·lins en la Itàlia del segle XII, però l'imaginari universal ha volgut trobar referències tangibles i per això ha emprat l'expulsió al segle XIV d'un jove Montague, exiliat a Màntua per ordre del governador Bartolomeo Della Scala, o s'identifica als Capuletos amb l'aristocràtica família Del Cappelo o Cappeletti.

La història procedeix d'obres clàssiques de Xenofont i d'Ovidi que van tractar el tema amorós d'una manera tràgica. El 1476 Masuccio Salernitano va incloure en la seva obra Il Novellino un relat d'amors sense final feliç que esdevenia a Siena: Mariotto e Giannozza. Mig segle més tard l’escriptor de Vicenza Luigi da Porto trasllada els fets a Verona en la Historia novellamente ritrovata di due nobili amanti con la loro pietosa morte intervenuta già al tempo di Bartolomeo Della Scala. El prolífic escriptor italià Mateo Bandello faria la seva pròpia versió el 1554. Traduït el 1559 al francès per Pierre Boaistuau e inclòs en les Histoires tragiques extraites des Ouvres de Bandel seria traslladat a l'anglès el 1562 per Arthur Brooke titulant-la The Tragical History of Romeus and Juliet. El bard de Stradford upon Avon, William Shakespeare prendria prestades les diverses versions a les quals afegiria alguns personatges convertint la història en la reeixida, el 1597, The Most Excellent and Lamentable Tragedie of Romeo and Juliet.  

Verona va acceptar de bon grat el protagonisme atorgat pels amants. Es va conèixer el domicili de Julieta, una mansió del segle XIII de maó amb una entrada gòtica que dóna a unes antigues cavallerisses en el número 23 de la Via del Cappello, en les rodalies de la Piazza delle Erbe. La mansió va ser reformada al segle XVIII, el 1936 es va afegir l'imprescindible balcó en què la parella es va jurar amor etern.

Al pati al que dóna al balcó es va posar sobre un pedestal una estàtua de la infortunada amant, obra de 1972 de Nereo Constantini. Algú va instaurar la tradició que per trobar el veritable amor és imprescindible acariciar el pit dret de l'estàtua. Els visitants ho han pres tan al peu de la lletra que el bust de Julieta deu haver-se reduït ja en un parell de talles, al marge que el bronze polit per l'ús es veu considerablement més brillant que el corresponent al pit esquerre. El ritual es completa amb la fotografia que acredita el que en altres circumstàncies es consideraria un abús sexual. A més, aquells que van en parella a la recerca de l'amor veritable potser estiguin creant una situació incòmoda.

L'interior de la casa es pot visitar previ pagament. S'ha decorat tal com va haver de ser la mansió en els seus millors dies amb mobiliari, ceràmiques i indumentàries renaixentistes. El famós balcó és accessible i des d'ell es veu la cua de joves romeus que intenten accedir al pit de Julieta. Tampoc falten julietes que acaben protagonitzant una instantània lèsbica.

Una altra tradició vol que s'inundi la paret del passadís d'accés a la casa amb missatges d'amor incondicional. Notes enganxades amb xiclet al que s'ha donat la tendra forma d'un cor o senzillament gargots de noms amb prou feines llegibles. Cada 13 de febrer i cada 17 de setembre, a les vigílies de Sant Valentí i l'aniversari de Julieta, els antics missatges són retirats per deixar espai a futures promeses.

Unes línies en una novel·la van iniciar el costum de bloquejar cadenats per certificar que s'està cegament enamorat d'algú. La moda està a punt d'enfonsar els ponts sobre el Sena a París. A Verona els gestors de la Casa de Julieta semblen més intel·ligents i han facilitat als enamorats un parell de panells enreixats per tal menester. A la botiga adjacent els cadenats estan disponibles per la mòdica quantitat de vuit euros. Es pot triar el color.

L'elecció de la casa de Romeu ha gaudit de menys fortuna. L'honor va recaure en una mansió emmerletada del segle XIV situada al número 4 de la Via Arche Scaligere. Va pertànyer a la família Cagnolo-Nogarola i segueix sent una propietat privada. L'única concessió a la història dels amors veronesos és una placa a la façana en la qual un jove a cavall sembla partir de la ciutat. Una inscripció resa: Oh! Dov’e Romeo? Taci; ho perduto me stesso; io non so qui e non son Romeo; Romeo e altrove

El recorregut per aquest pelegrinatge amorós podria concloure en la suposada tomba de Julieta, la qual se situa al monestir caputxí de Sant Francesco al Corso, on es troba actualment el Museu dels Frescos, al 35 de la Via del Pontiere. Al segle XIX un sarcòfag de marbre vermell trobat en els horts va ser considerat idoni per enterrar-la.

Al costat de les muralles, a la Piazza Bra, al costat d'un bust de Shakespeare s'han anotat les paraules que va pronunciar Romeo en abandonar la ciutat:

No hi ha món més enllà de les muralles de Verona

Sinó el purgatori, la tortura i el mateix infern

Allà hi ha desterrat el propi món

I l'exili del món és la mort

Res que no curi la teta de Julieta.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos