La Via Nova

2014-08-05 09:55

Com Bob Dylan als anys seixanta Caius Calpetanus Rantio Quirinal Valerio Festus va pensar probablement  que els temps estan canviant, en veure acabada la nova calçada que va tenir l'honor d'inaugurar i que ja unia Bracara Augusta amb Asturica Augusta, a l'extrem de l'Imperi. Vespasià, l'Emperador, havia ordenat la construcció per facilitar el transport de l'or de les mines de la Gallaecia i per reduir, notablement, les distàncies entre les ciutats més importants de la regió. L'obra la veurien acabada seus fills Titus i Domicià.


Ara per arribar d'una ciutat a l'altra ja no era necessari invertir dies sencers recorrent les dues-centes quinze milles que les separaven. Un lleuger cisium d'un sol eix ben calibrat, fines llantes polides manualment i tirat per dos joves cavalls, no patirà el mateix càstig sobre la nova calçada i no invertirà més de tres jornades a completar-la. El trajecte era el més curt dels existents fins al moment i estava perfectament senyalitzat cada mil passes, és a dir cada milla romana en què els miliarium, fites pètries, indiquen les distàncies i donen notícies sobre els artífexs i modificacions de la via. A intervals raonables per a una jornada de camí, una mansio i les seves tabernae permetien pernoctar, restaurar i refrescar les cavalleries.

Havien quedat enrere els temps foscos, d'estúpida i supersticiosa credulitat, en què els legionaris es negaven a travessar el riu Limia en la convicció que era en realitat el Lethæus, aquell que, al contrari que el Mnemòsine, sostreia els records i abandonava la memòria, innecessària en el país dels difunts. La imagineria el situava en aquest extrem de l'Imperi, a l'oest de la Hispània Citerior, prop del boirós Finisterrae. Superxeries que ja el Praetor Dècim Junio Bruto es va encarregar de desacreditar quan va cridar els seus soldats pel seu nom, un a un, des de l'altra riba del riu, un cop ell mateix l’havia travessat.


Valerio Festus va gravar el seu nom sobre la pedra en concloure la nova calçada XVIII, la Via Nova, perquè la seva glòria sobrevisqués qualsevol inoportú traspàs accidental del Lethæus. Podria ser letal. El granit, ben llaurat, mai oblida.

La xarxa de Cursus Publicus, la xarxa viària, establerta per August en el canvi de mil·lenni, és a dir, més o menys en l'albor de la nostra era, aspirava a facilitar les comunicacions i el trànsit de mercaderies a l'Imperi. Uns tres-cents anys més tard Antoní recolliria en el seu Itinerarium Antonini les 372 vies estatals oficials, que constaven en el registre del praetor. La Via Nova consta en el capítol Item Alio itinere a Bracara Augusta. La xarxa completa va arribar a cobrir uns cent vint mil quilòmetres i per ella circulaven innombrables carrucas, carpentum, carrus, cisium i plaustrum, tirats per cavalls, mules o bous, a més dels viatgers de a peu, el més comú dels mitjans de transport .

Partint de l'urbs de Bracara Augusta, la nova calçada es dirigeix ​​cap al nord-oest. Carros i cavalleries trepitjaven una ben anivellada, compacta i rígida superfície en la qual els seus set metres d'amplada permetien una circulació relaxada. Al llarg de tot el trajecte no supera els sis graus de desnivell, i les pluges, abundants a la regió mai anegarien la superfície peraltada amb precisió i dotada de canals de desaigua en ambdós costats. Penetrant la Serra do Gerês, avui a Portugal, la via arriba a la milla XXI on es trobava la primera parada, la mansio Salaniana, els vestigis de la qual podrien estar sota Terres de Bouro. En l'actual pas fronterer de Portela do Homem, a set-cents cinquanta metres d'altitud, es conserven 9 mil·liaris. Un d'ells indica les reparacions efectuades en vias et pontes temporis vetustate conlapsos restituerunt. Algun tram de calçada, restaurat, baixa cap a la vessant gallega de la Serra de Xurés, pel marge dret del riu Caldo, però en cap cas arriba a l'amplada original. Al costat de la carretera que baixa cap a Lobios un grup de mil·liaris anagràfics està exposat al costat de la calçada renovada entre Ponte Nova i A Pala Falsa.

La segona mansio descrita en el manual d'Antoní es troba en les proximitats de Lobios, a Baños de Riocaldo. Prop de les modernes instal·lacions termals hi ha les restes de Aqvis Originis, entre els quals es pot veure semirestaurat el hipocaustum, el sistema de calefacció que es trobava en uns forns a l'exterior de l'edificació.

La següent parada és Aqvis Qverqvennis, al costat de l’embassament de les Conchas que de vegades nega part de les restes de l'antic campament militar. En els bons temps de la Via Nova, Aqvis Qverqvennis va arribar a convertir-se gairebé en una polis, tal com la va definir Ptolomeu. Al costat d'aquesta, la guarnició militar exercia el control de la zona. Almenys cinc-cents legionaris ocupaven els vint mil metres quadrats de la caserna, al resguard dels seus murs de més de tres metres d'alçada. Es creu que van acollir la primera Cohort Gallaica Equitata o potser a la tercera de la Legion VII Gemina. Després de les excavacions realitzades durant el segle passat s'han deixat al descobert les bases de dues de les quatre portes del campament, la porta principalis sinistra i la porta decumana, el sector administratiu o principia, l'hospital o valetudinarium, els horrea o rebosts, i diversos sectors de barracons amb les seves contubernia, cubicles per als soldats i compluvium, cisternes de recollida d'aigües pluvials.

Passat Aqvis Qverqvenis la via es bifurcava. Un ramal es dirigia cap a Lucus Augusti, Lugo, creuant el Miño pel pont romà de Ourense. L'altre perllongava la Via Nova cap a les mansio de Geminas, Salientibus i Presidi fins arribar al riu Navea, salvat per un pont. A partir d'aquest punt la comptabilitat de les distàncies en els mil·liaris es feia en referència a Asturica Augusta en lloc de Bracara. Prop d'aquest lloc, Ponte Navea, i al costat d'un encreuament de carreteres a la parròquia de Sant Xoán de Rio, es conserva una agrupació de mil·liaris sense cap referència gravada.

Als afores de la Pobla de Trives la calçada descendia cap al Bibei en ziga zaga per salvar el fort pendent que hi ha entre Mendoia i el riu, més de tres-cents metres de desnivell que es va treballar amb excavacions i terraplens en el que ara es coneix per el nom de Los Codos. Sobre el riu, el pont de tres arcs d'amplitud desigual, és el que millor s'ha conservat a tota Galícia. Aixecat en temps de Trajà encara està en ús i una columna erigida prop del pont ho testifica: IMP CESAR DIVI NERVAE FILIVS NERVA TRAIANVS AVG OPTIMVS GERMANICVS. Un altre mil·liari reconeix a Valerio Festus seva tasca: VIA NOVA FACTA C CAL RANTIO VAL FESTO LEG AVG P P i acaba assenyalant la distància que resta encara fins al campament de la Legio X Gemina: AB ASTVR MP XCIV, Noranta quatre milles per Astorga.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos