Les Litografies del Baró Taylor

2016-06-03 09:26

Durant gairebé seixanta anys el Baró Taylor va dirigir un extens equip d'escriptors, dibuixants i gravadors que van elaborar un amplíssim inventari del patrimoni històric i monumental de França, publicat en vint i quatre volums.

Isidore Severin Justin Taylor, nascut a Brussel·les l'agost de 1789 i baró des que va ser nomenat com a tal per Carles X el 1825, va demostrar des de jove l’interès per viatjar. Als vint-i-un anys va recórrer Bretanya, Flandes, Alemanya i Itàlia. El 1829 gestiona el trasllat a París de l'obelisc de Luxor que s'instal·larà a la plaça de la Concòrdia. Nou anys més tard, el 1838, serà nomenat inspector general de Belles Arts i encarregat per Louis-Philippe d'adquirir a Espanya les teles que haurien de conformar la galeria espanyola del Museu del Louvre. També s'encarregarà, com a comissari reial, del Théâtre Français.

Eren els anys de plena efervescència del romanticisme i de la passió per l'exotisme d'Orient que afegeixen el concepte de pintoresc a les categories estètiques de la bellesa i el sublim. Aquest arriba a l'estètica de les ruïnes romanes i gregues i a tots aquells monuments del passat que es revesteixen d'una aura quasi mítica en un moment en què es valora la recuperació o, almenys, el manteniment del patrimoni històric, fet en el que va influir el nomenament de Prosper Mérimée com a inspector general de monuments històrics el 1834 i, també, la publicació dels Voyages pittoresques. Molts dels gravats presents a l'obra de Taylor i els seus col·laboradors veuran modificats els seus subjectes a causa de les restauracions efectuades.

La fotografia s'estava formant en aquell temps, el 1826 Nicéphore Niepce efectuava els primers assajos que milloraria Louis Daguerre presentant-ne els resultats el 1839 a l'Académie des Sciences a Paris. No obstant això, per plasmar gràficament els documents, l'equip de Taylor va emprar la litografia, el procés creat per l'alemany Aloys Senefelder el 1800 que permetia la reproducció impresa de múltiples còpies emprant una planxa de pedra polida en la qual mitjançant un procediment químic es fixaven les tintes que transfereixen la imatge.

El Baró Taylor va morir a París el 6 de setembre de 1879, l'any següent de completar els Voyages pittoresques. La seva efígie és avui un monument més a l'interior del cementiri de Père Lachaise.

© J.L.Nicolas

Llegir més en edició impresa o Ebook

Veure més fotografies