L'Illa del Tresor

2012-11-23 11:34

Olivier Levasseur, més conegut en la seva època com La Buse, encara ha d'estar rient a la seva tomba. A la seva tomba?. No perquè no està enterrat en ella. Per una simple raó: el Cementiri Marí de Saint Paul, al nord-oest de l'illa de la Reunió, anteriorment coneguda com Ille Bourbon, no existia quan Levasseur va ser penjat alt i curt.

Però omplim una copa de rom, un Vieux Charrette o un Riviere du Mat de la Reunió, i comencem pel principi. El principi està, o va estar, a la ciutat de Calais, al punt més estret que separa França d'Anglaterra al Canal de la Mànega, aproximadament l'any 1680, quan una dona mor en donar a llum el seu nadó. Així, el petit Olivier, que no va conèixer la seva mare, va quedar a cura d'una institutriu fins que el seu pare, filibuster de professió, es va fer càrrec d'ell ensenyant-li a navegar a bord del Regne des Indes fins que Louis XIV, el Rei Sol, finalitzades les guerres europees, va decretar la fi del cors. Mort el seu pare Levasseur va heretar el vaixell i va posar proa, el juliol de 1718, cap al Golf de Guinea, encara que segons el capità Charles Johnson, possible pseudònim de Daniel Defoe, en el seu The General History of the Robberies and Murders of the Most Notorious Pirates de 1724, indica que prèviament hauria assistit a la reunió de pirates de Providence, a les Bahames, cita en què  van decidir abandonar les seves activitats al Carib.

Levasseur, en ruta cap al Mar Roig, naufragà a Mayotte, a l'arxipèlag de Comores. Associat al capità John Taylor inicia una campanya de pillatge en l'Oceà Índic, ruta obligada de les diferents companyies de les Índies de les potències europees.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos