L'Illa del Tresor

2012-11-23 11:34

Olivier Levasseur, més conegut en la seva època com La Buse, encara ha d'estar rient a la seva tomba. A la seva tomba?. No perquè no està enterrat en ella. Per una simple raó: el Cementiri Marí de Saint Paul, al nord-oest de l'illa de la Reunió, anteriorment coneguda com Ille Bourbon, no existia quan Levasseur va ser penjat alt i curt.

Però omplim una copa de rom, un Vieux Charrette o un Riviere du Mat de la Reunió, i comencem pel principi. El principi està, o va estar, a la ciutat de Calais, al punt més estret que separa França d'Anglaterra al Canal de la Mànega, aproximadament l'any 1680, quan una dona mor en donar a llum el seu nadó. Així, el petit Olivier, que no va conèixer la seva mare, va quedar a cura d'una institutriu fins que el seu pare, filibuster de professió, es va fer càrrec d'ell ensenyant-li a navegar a bord del Regne des Indes fins que Louis XIV, el Rei Sol, finalitzades les guerres europees, va decretar la fi del cors. Mort el seu pare Levasseur va heretar el vaixell i va posar proa, el juliol de 1718, cap al Golf de Guinea, encara que segons el capità Charles Johnson, possible pseudònim de Daniel Defoe, en el seu The General History of the Robberies and Murders of the Most Notorious Pirates de 1724, indica que prèviament hauria assistit a la reunió de pirates de Providence, a les Bahames, cita en què  van decidir abandonar les seves activitats al Carib.

Levasseur, en ruta cap al Mar Roig, naufragà a Mayotte, a l'arxipèlag de Comores. Associat al capità John Taylor inicia una campanya de pillatge en l'Oceà Índic, ruta obligada de les diferents companyies de les Índies de les potències europees.

Provinents de Ille de France, Illa Maurici, el 26 d'abril de 1720, Taylor i La Buse arriben a Saint Denis, illa de la Reunió, amb els seus vaixells Victorieux i Cassandra. Ancorat, des de fa sis dies per ser reparat, es troba a la rada el navili portuguès Nossa Senhora do Cabo, un dels vaixells insígnia de la flota portuguesa, amb les seves vuit-centes tones i setanta-dos canons, provinent de l'Índia i en ruta cap a Lisboa. En terra, convidats pel governador de l'illa, Desforges-Boucher, estan alguns dels seus il·lustres passatgers: el Virrei de Goa, Comte de Ericeira i Marquès de Louriçal senyor Luis Carlos Inácio Xavier de Meneses amb l’arquebisbe Don Sebastião d'Andrade Pessanha.

Després d’arriar els pavellons anglesos enarboren en els pals el pavelló negre amb la calavera i les tèbies. Els quatre-cents vuitanta homes de Taylor i de La Buse assalten el vaixell portuguès, en mala situació per maniobrar. Un cop sotmès el Nossa Senhora do Cabo els pirates s'adonen de l'enorme botí que acaben d'obtenir: diamants, perles, cofres de pedres precioses, calzes, monedes d'or i de plata ... Més el propi navili, a qui Lavasseur tornarà a batejar amb el mateix nom que l'anterior: Victorieux.

De camí a Madagascar assalten el Vila de Ostende i el Duchesse de Noailles. Un cop repartit el botí John Taylor salparà amb el Cassandra amb proa cap a Panamà. Olivier Lavasseur i quaranta dels seus homes es retiren a la badia de Antongil, prop de Nosy Bohara, l'illa de Sainte Marie, a Madagascar.

Vuit anys més tard, La Buse, que ja es creia oblidat, és capturat i traslladat a Saint Denis, i d'allà a Saint Paul per ordre del nou governador Pierre Benoît Dumas, ell mateix un antic pirata. En el camí pronuncia el seu cèlebre frase. “Amb el que he amagat aquí podria comprar l'illa sencera".

El 7 juliol de 1730 li és comunicada la sentència: Vist pel Consell el procés criminal extraordinari ... contra Olivier Levasseur anomenat La Buse, acusat del crim de pirateria ... és condemnat a pagar pels seus actes honorablement davant la porta principal d'aquesta Església d'aquesta parròquia, en camisa, amb la corda al coll ... i a declarar en veu alta i intel·ligible que durant anys ha exercit deshonesta i temeràriament l'ocupació de pirata, del qual es penedeix i demana perdó a Déu, al Rei ... Executat a les cinc hores de la tarda del set de juliol de 1730.

S'explica que, abans de ser penjat, La Buse va llançar a la gent un papir, proclamant: Els meus tresors a qui sàpiga comprendre.

El papir tenia inscrit un indesxifrable criptograma en què va utilitzar l'alfabet templer amb d'altres claus ocultes. El document existeix certament, està conservat en els Arxius Maritims de Brest, a França i es va verificar la seva autenticitat. Va ser recuperat a Mahé, Seychelles, el 1923, i enviat als Arxius Nacionals de la Reunió. El 1934 es va publicar l'estudi de Charles de la Roncière a Le Flibustier mystérieux, histoire d’un tresor caché. La transcripció que es va fer va proporcionar les següent espècie de recepta de cuina redactada en un antic creole:

“APRE J MEZ UNE PAIRE DE PIJON TIRESKET

2 DOEURS QE SE A JTETE CHERAL F UNE KORT

FILT TINS HIEN TECU PRENEZ UNE CULLIERE

DE MIELLE ET OVTRE FOUS EN FAITES UNE ONGAT

METTEZ SUR KE PATAI DE LA PERTOT OITOUSN

VPULEZ OLVS PRENEZ 2 LET CASSE SUR LE CHE

MIN IL FAUT QCEUT TOIT A NOI TIE COUVE

POUR EN PECGER UNE FEMME DH RENGT VOUS NAVE

QUA VOUS SERER LA DOBAUC GEA ET POUR VENGRAAI

ET POR EPINGLE OUEI UILE TURLORE

IL NOUR LAIRE PITER UN CHIEN TURQ UN

LENEN DE LA MER DE BIEN TECTE ET SUR

N VOVLEN QUIL NISE IUD FKU UNE FEMMR

QI VEUT SE FAIRE DUN HMET SE DETE DRE

DANS DU UI O OU QN DORMIR UN HOMMRE

SSCFVMM PL FAUT N RENDRE UDLQ

UUN DIFFUR QE CIEE FUR TETLESL”

Mitjançant punts inconnexos presents en el text s'ha cregut trobar una relació amb la constel·lació de la Creu del Sud, una representació de la costa occidental de la Reunió i també el propi nom del pirata.

La veritat és que encara no s'ha entès el seu veritable significat ni s'ha trobat el botí. Caçadors de tresors ho han intentat a La Reunió, Sainte Marie, Maurici, Mayotte, illa Rodrigues i en les antigues Sete Irmanas, avui Seychelles.

De la mateixa manera s'ignora on reposen realment les restes de Levasseur. Al costat del mur que dóna a mar, en un extrem del Cementiri Marí de Saint Paul, i un cop passats els panteons de Leconte de Lisle i de les víctimes del naufragi del Keranna, hi ha tota la parafernàlia que envolta la suposada tomba de la Buse. Una creu de pedra amb el símbol de la calavera pirata està envoltada per una petita bombarda i una placa metàl·lica amb la inscripció: Olivier Levasseur dit La Buse, pirate, ecumeur des Mers du sud, Executa un St Paul en 1730. No falten els rams de flors.

En els càlids i humits capvespres de les platges de la Ille Sainte Marie, sempre en relació directa amb un bon rom anyenc, és possible confondre entre la remor monòtona de les onades de l'Índic i els crits de les gavines una lleu remor que recorda, més que unes rialles, un sardònic riure. De vegades sembla provenir de l'est, de les costes de la Reunió, altres de la mateixa Sainte Marie, la Ille des Forbans ....

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos