Megàlits pretèrits

2012-11-22 10:32

Des de l’anvers dels brins d'herba encara recoberts per la rosada la mirada s'eleva sobre la superfície rovellada de la pedra. Recorre els porus i les estries de la pell de granit fins trobar-se amb una esquerda incontestable que no és més que la separació entre dos blocs ciclopis. El que creixia verticalment es veu interromput per un altre que segueix un camí diferent. Horitzontalment reposa sobre un tercer bloc formant un trilit. L'alba en el solstici d'estiu comba el color de la llum i traça una línia invisible entre el dolmen i un menhir no gaire llunyà. A la inversa l'efecte es repeteix el 21 de desembre, durant el solstici d'hivern.

A pocs metres els automòbils circulen indiferents per la A303, que uneix Londres amb el sud-oest d'Anglaterra i per la A344, formant un triangle que envolta el cèlebre cercle de pedra, el conjunt megalític més important i espectacular d'Europa: Stonehenge. Ningú sap encara amb certesa perquè ni per a què es van arrossegar ingents volums de pedres, les més petites, de quaranta tones, des Marlborough Downs, a trenta quilòmetres de distància, i les anomenades pedres blaves, des de les Preseli Hills, a l'oest de Gal·les a més de 240 quilòmetres, per erigir-les aquí.

Les primeres referències escrites sobre Stonehenge es troben a Historia Anglorum d'Henry de Huntington i a History of the Kings of Britain de Geoffrey de Monmouth, ambdues del segle XII. Aquest últim considera que el cercle megalític del Wiltshire era un monument alçat per commemorar una antiga batalla entre saxons i britons i transportat des d’Irlanda pel mag Merlí. En el manuscrit Roman de Brut del poeta normand Wace una il·lustració, la més antiga que es conserva en la qual figuri Stonehenge, mostra a un gegant acoblant un dels trílits. Durant el Romanticisme es va vincular el lloc, com tants altres conjunts megalítics, als cultes dels druides celtes, com va fer William Stukeley en Stonehenge, a temple restor’d to the British Druids, publicat a Londres el 1740. Stukeley, fanàtic de tota història amb connotacions cèltiques, no dubtava a disfressar-se de druida per fer-se retratar en els gravats de l'època.


Si bé és cert que en bona part dels territoris on es van assentar tribus celtes existien conjunts megalítics, eren anteriors en segles a ells. Stonehenge no és ni de bon tros l'única construcció descomunal del Neolític a Europa Occidental. Des del sud d'Escandinàvia fins al nord de Tunísia el continent està ple de conjunts de diferents tipus i als quals s'atribueixen diferents funcions. El declivi de les societats nòmades de recol·lectors i caçadors va obrir l'auge del sedentarisme relacionat amb l'agricultura i la ramaderia i amb aquest el desenvolupament de la noció de territorialitat. Des dels cercles de pedra, dels quals es coneixen més d'un miler i als quals s'atribueix la funció de temples amb relació a cicles astronòmics, s'escampen per Europa enormes làpides i túmuls, menhirs i dòlmens, de caràcter funerari en nombrosos casos. En Avebury, a la mateixa comarca del Wiltshire, prop de Stonehenge, hi ha complexos grups d'enterraments. Al sud-oest, a Cornwall, abunden les inhumacions formades per dòlmens i portals petris. Trethevy Quoit, Zennor Quoit o Chûn Quoit i els cercles de pedra com les Merry Maidens, prop de Penzance, o els de Bodmin Moor. A la veïna Irlanda, al nord de Dublín, al comtat de Meath es concentren els enterraments de Bru na Bóinne, on el major d'ells, el túmul de Newgrange, un dels majors amb els seus 85 metres de diàmetre i onze d'alçada, ha estat convenientment restaurat i dóna una idea aproximada de com van haver de ser quan van ser construïts. A prop hi ha altres túmuls similars: Dowth i Knowth. A la costa occidental prop de Sligo, Carrowmore acull el cementiri megalític més gran del país on es troba el túmul suposadament dedicat a la llegendària reina Mebth de Connaught. També a poca distància de Sligo es troba el cairn de Creevykeel, un dels que en millors condicions ha arribat fins als nostres dies. Més al sud, a la regió dels Burren, es conserva el dolmen de Poulnabrone, on en unes excavacions realitzades el 1985 es van descobrir les restes d'una vintena d'adults i de sis nens, destrals i ceràmiques de l'Edat del Bronze.

Molt més al nord, les illes Shetland estan plenes de restes d'assentaments que testifiquen la presència humana en el Neolític. Stanydale és un dels més representatius a West Mainland. Aquí hi va haver una comunitat de grangers entre el 3000 i el 2000 aC i la seva presència es fa evident en les ruïnes de diverses cases i un edifici central que pel traçat de la seva planta fa suposar que va tenir les funcions de temple. Dos forats reforçats amb lloses laterals havien de contenir la base de sengles columnes que suportarien un sostre de fusta. En els cims dels turons al voltant de Stanydale hi nombroses restes d'enterraments de l'època. A la mateixa regió les excavacions a Scord of Brousta van descobrir una altra granja contemporània a Stanydale. Avui s'aprecien les pedres que van cobrir un parell d'enterraments en forma de túmul amb passadís.

Tornant al sud, a mig camí entre Gran Bretanya i Irlanda, l'Illa de Man tampoc està desproveïda de complexos megalítics. A prop de la població de Laxey es troba la suposada tomba del rei Orry, també conegut com Godred Crovan, qui va ser rei a Irlanda a finals del segle XI i segons la Crònica Regum Mannie et Insularum derrotat dues vegades a Man fins que en un tercer intent va prendre l'illa i el control de les Hèbrides. No obstant això la llegenda no encaixa ja que la tomba es va construir uns tres mil anys abans de Crist, formada per tres cambres funeràries i el corresponent túmul de pedres. El conjunt està partit per una carretera que dóna accés a un parell d'habitatges. El cercle de Mull, de finals del Neolític forma un extraordinari complex de mitja dotzena d'enterraments al cim del turó homònim amb unes vistes extraordinàries sobre la badia de Port Erinn. A la parròquia de Marrow, propera a la capital de l'illa, Douglas, hi ha un monumental conjunt anomenat The Braaid: les restes de dues construccions víkings i un cercle megalític molt anterior notablement conservat.

En l'altra costa, al sud de Gal·les i a la península de Gower, destaquen les restes semirestaurades de la gran cambra funerària de Parc Le Breos, probablement construïda fa més de quatre mil anys i envoltada pel bosc de Green Cwm. Va ser identificada com a tal el 1869 quan treballadors del propietari dels terrenys, Henry Hussey, en aquell moment futur primer baró de Swansea, van trobar esquelets humans. El lloc va ser excavat parcialment i el resultat de les investigacions publicat al Journal of the Ethnological Society. Al llarg del passadís central es destaquen perfectament quatre càmeres laterals destinades a albergar als difunts. Més al nord, al Parc Nacional de Pembrokeshire, a ambdós costats de la carretera A487 entre Newport i Eglwyswrw es troben els dòlmens dels que van ser les entrades a tots dos monuments fúnebres. En una urbanització als afores de Newport està Carreg Coetan, un dolmen també conegut com el seient del Rei Artur. A uns quilòmetres, el de Pentre Ifan el supera en dimensions. Sostingut per tres blocs disposats verticalment, el llindar del dolmen supera els cinc metres i es calcula que pesa unes setze tones.

A Anglesey, l'illa que corona el nord-oest gal·lès, dos grans túmuls funeraris recorden el disseny de l'irlandès de Newgrange. Bryn Celli Ddu, el Monticle del Bosc Fosc, encara que ara ja no hi hagi bosc, data de finals del Neolític i va ser erigit en dues etapes. De la primera es conserva el cercle de pedres exterior, i en una segona etapa es va aixecar la càmera i el seu passadís interior. En el primer estudi publicat sobre el lloc, publicat el 1906, es va conjecturar la idea recentment admesa que assenyalava el solstici d'estiu. Barclodiad i Gawres, és un altre túmul parcialment reconstruït. Està al costat del mar, sobre uns penya-segats a Cable Bay. Amb cita prèvia mostren l'interior de la cambra.

A l'altre costat del Canal de la Mànega, a la Bretanya francesa, són únics els alineaments de menhirs a Carnac. Erigits entre el cinquè i el tercer mil·lenni abans de Crist es creu que és una de les necròpolis més antigues de la humanitat, al marge d'altres teories sobre la seva funció que assenyalen el lloc com calendari o centre cerimonial, o que en realitat es tracta d' soldats romans petrificats per defensar Sant Corneli de la seva persecució. El lloc és impressionant i interminable. Només es pot tenir una idea més o menys precisa des de l'aire. Jacques Cambray escrivia a Monumens (sic) Celtiques ou recherche sur le culte des pierres, el 1805, sobre la dificultat d'accedir al lloc i de la sensació que es té davant la visió dels alineaments: "Je n'essayerai pas de vous peindre ma surprise à la vue de vegades Masses imposantes, es prolongeant vers l'horitzó, au milieu du Désert qui els environne, de ce monument si severe, si majestueux, si prodigieux parell són étendue, parell els efforts qu'il fallut faire pour l 'élever ... " (No intentaré amagar-li la meva sorpresa a la vista d'aquestes masses imponents prolongant-se cap a l'horitzó, enmig del desert que les envolta, d'aquest monument tan sever, tan majestuós, tan prodigiós per la seva extensió i per els esforços que s'han hagut de fer per erigir-lo...) Uns 2.730 menhirs i altres monòlits menors s'alineen en una desena de fileres al llarg de diversos quilòmetres. El grup més occidental, anomenat Le Ménec agrupa 1169 pedres en 950 metres. Una mica més a l'est, el grup més visitat, el denominat Kermario, on hi ha els menhirs més grans, 982, i un dolmen. Més a l'est, els alineaments prossegueixen en els grups de Le Manio, Kerlescan i Le Petit Ménec. En el primer també hi ha un quadrilàter format per monòlits i un gran menhir d'uns sis metres d'altura: el gegant de Manio. Un parell d'enormes túmuls o cairns completen el conjunt: el de Sant Miquel on es va erigir una capella sobre el seu sostre i el més petit de Kercado, enmig d'un agradable bosc. A l'est de Carnac, seguint la carretera en direcció a Nantes, es troba el golf de Morbihan, el Petit Mer. I en aquest àmbit els grups monumentals de Locmariaquer i Gavrinis. En Locmariaquer es conserven diverses tombes de passadís: el gran cairn circular de la Table des Marchands i el túmul d'Er Grah, i un enorme menhir de 280 tones seccionat en quatre parts. Arribaria als vint metres si es mantingués alçat. A la petita illa de Gavrinis queda un altre cairn ben conservat, únic en el seu gènere a causa de les làpides gravades amb motius espirals i circulars en el seu interior.

Les cultures que erigien megàlits també es van estendre per la península ibèrica, i per les illes de la Mediterrània occidental, on es coneix l'estil de les construccions com a arquitectura ciclòpia. Més recents en el temps corresponen a la fi del Neolític i a l'inici de l'Edat del Bronze. El geògraf i historiador grec del segle I, Estrabón, parlant d'un temple dedicat a Hèrcules situat en l'actual cap San Vicente remarca que "... allà no hi ha cap altar d'Hèrcules ni de cap altre déu, sinó pedres en molts llocs disposades en fileres de tres o de quatre .. ". En 1772 el hispanista i viatger Richard Twiss observà que en la ruta entre Porto i Almeida existeixen agrupacions de pedres que, en menor mesura, li recordaven a aquelles de Stonehenge. També en el segle I Diodor de Sicília assenyalava que els antics habitants de les illes Balears apilaven pedres sobre les tombes dels seus morts. A Menorca són notables les estructures de nau invertida denominades per aquest motiu navetes. La Naveta des Tudons perfectament conservada i sobre la qual també pesen llegendes, és l'exemple perfecte en les proximitats de Ciutadella. Un altre tipus de construccions característic són els anomenats talaiots en què un bloc suporta en equilibri horitzontalment un altre i als que se suposa alguna relació amb algun tipus de cerimònia funerària en què el cadàver seria exposat a la intempèrie o incinerat. Alguns poblats, situats habitualment sobre turons, com el de la Torre d'en Galmés o el de Trepucó estarien habitats en temps de la conquesta romana.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos