Miniatures Turques

2015-07-16 11:13

Cinc pescadors curiosament indumentats amb túniques de colors variats i turbants emplomallats recullen les xarxes prop de la costa. Ha de ser primavera perquè al costat dels xiprers creixen violetes, margarides i liles. La pesca ha estat abundant i no triguen a aparèixer gavines intentant atrapar al vol alguna presa que intenti escapar de la xarxa. Sobre una vegetació similar, al costat d'una tenda, un harem complimenta a un noble. Dues dones toquen el llaüt per les seves orelles mentre altres li ofereixen cafè. Un altre harem gaudeix d'un càlid bany en un perfumat hammam.


Com aquestes anava passant, una per una, pàgines il·lustrades altre temps unides a algun llibre avui desmembrat. Pàgines interminables a quina més bonica, decorades amb fines tintes planes i pans d'or. Delicadament perfilades. Plenes de cal·ligrafies pacientment traçades a mà. Pàgines que lliscaven davant els meus ulls mentre canviaven entre les meves mans en la penombra del fons del comerç, una fosca botiga a Divanyolu Caddesi, al barri de Sultanahmet en la Istanbul que va ser centre del món en diverses ocasions. La primera d'elles quan Constantí el Gran la va convertir en la nova Roma i va deixar de ser la insignificant Bizanci, l'antiga polis grega. Prop dels palaus del Serrallo i dels temples que eleven les seves cúpules i els seus minarets cap al cel hi ha la Hagia Sofia que va ordenar construir Constantí quan va canviar el nom de la ciutat pel seu propi i que Mehmet el Conqueridor va reconvertir en mesquita després de capturar la ciutat el 1453. O els de Sultan Hamet Camii, la cèlebre mesquita blava que va voler rivalitzar en nombre de minarets amb els oratoris dels Sants Llocs.

No és comú en la cultura islàmica la il·lustració figurativa ni la representació humana. En la cristiana Constantinoble va estar a punt de succeir el mateix després de les insurreccions iconoclastes. En l'art islàmic aquesta absència figurativa es va substituir pel vehicle de la paraula: l'escriptura. L'alfabet àrab pren volum i la cal·ligrafia ornamental desenvolupa aspectes pictòrics que, de vegades al costat de motius geomètrics i vegetals, conforma bells Bismillah zoomorfs o oracions interminables que construeixen perfils de disseny gairebé impossible.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos