Miracle a la Vinya

2017-03-03 10:21

El barri de la Vinya, un dels més populars del centre històric de Cadis, va rebre aquest nom per una raó òbvia, en aquesta part de la ciutat, una de les més baixes respecte al nivell del mar, es va conrear, en el seu moment, el raïm. Els diumenges al migdia alguns dels seus carrers desborden, en les taules que els restaurants treuen al carrer, de comensals que gaudeixen del peixet fregit i altres delícies de la cuina gaditana: sardina, llagostins, huevas adobades ...

 
Superades les fileres de taules, al fons del carrer de la Palma, avui convertida en àrea de vianants, aquesta es tanca amb l'església de la Mare de Déu de la Palma, construïda entre 1693 i 1696 com a seu de la Companyia del Rosari del Ave Maria i fundada pel caputxí fra Pablo de Cadis. En el seu lluminós interior barroc unes blanques balconades dobles s'inclinen cap a l'altar major, presidit per una Immaculada Concepció. A l'esquerra, a la capella de la Germandat de la Misericòrdia, es guarden un crucifix i un estendard amb la imatge de la Verge que tenen una història peculiar. I aquesta va tenir el seu epicentre en ple Atlàntic, prop del cap de San Vicente.

El matí del dia de Tots Sants de 1755 la falla que va des de les Açores fins a Gibraltar va sacsejar la terra repetidament amb una intensitat que va arribar als 8,7 graus de l'escala de Richter a les 9 i 50 minuts. De nou a les 10 i encara va tenir una rèplica al migdia. Lisboa, la capital portuguesa, una de les urbs més importants de l'Europa del segle XVIII, va quedar arrasada, i va perdre gairebé una quarta part de la seva població. Més de 50.000 morts. Al terratrèmol van seguir els incendis i un gran tsunami. A Espanya els efectes del sisme van arribar a afectar Madrid i Sevilla, on van quedar danyades el 89 per cent dels habitatges i la pròpia Giralda. A la costa andalusa, Ayamonte va patir la pèrdua de més de mil vides. Lepe quatre. A l'Illa de León, avui San Fernando, hi va haver 26 víctimes, i també va afectar el Puerto de Santa María i Sanlúcar de Barrameda.


El tsunami va arribar a Cadis en tres onades consecutives, que es van alçar, van dir, fins als divuit metres d'altura, trencant llenços de muralla, desplaçant peces de carreus de 10 tones a més de 40 metres, i travessant la ciutat des de la Caleta fins al moll. Els feligresos van treure imatges de parròquies i esglésies en un intent desesperat de apaivagar les aigües. En la de la Mare de Déu de la Palma, el frare Bernardo de Cadis i el rector Francisco Macías van sortir de la capella portant un crucifix i un estendard, aquests que es conserven a la vitrina a mà esquerra. Diuen que el frare va clavar la insígnia al terra pronunciant les paraules: - Hasta aquí, Madre mía. Després de la súplica les aigües es van retirar mansament deixant indemne la parròquia. Avui, al renovat carrer de la Palma, prop de l'església, una placa a dos metres i mig del sòl indica el nivell on va arribar la desproporcionada marea. Una altra recorda en castellà i anglès l'esdeveniment, i una tercera, més antiga, relata els fets d'aquesta manera: Vn sacerdote saca feruoroso el Guion de la Ymagen de la Palma. De aqui no pases dice, al mar furioso. Y al punto el mar se vuelve, y todo calma. Por caso tan notable y prodigioso. Esta ylustre Hermandad con vida y alma de Dios y de Maria en honra y gloria erigio en gratitud esta memoria. Des d’aleshores, cada primer de novembre, al barri de la Vinya, es treu en processó a la Verge de la Palma.

Però el terratrèmol de Lisboa va tenir altres seqüeles. A Espanya, Ferran VI, va ordenar al Suprem Consell de Castella l'elaboració d'un informe per avaluar el més exactament possible els efectes del cataclisme. Es va realitzar una extensa enquesta de la qual es van rebre respostes de 1273 localitats que van patir el sisme detallant bastant aproximadament el seu abast. De fet és el primer estudi mai elaborat sobre les conseqüències d'un terratrèmol i es va conservar íntegre a l'Arxiu Històric Nacional a Madrid. No va ser publicat pel Ministeri de Foment fins al 2001, gràcies als treballs de recopilació de José Manuel Martínez Solares, cap de l'Àrea de Geofísica de l'Institut Nacional Geogràfic.


En els anys posteriors al moviment de terra, en plena època de la Il·lustració, aquest va suscitar importants discussions filosòfiques, particularment pel que fa a la teologia i la teodicea, per a la qual resultava difícilment justificable semblant manifestació de la còlera divina. Un raonament científic i una explicació natural permetia eximir responsabilitats davant arguments sobrenaturals. Voltaire va tractar el tema a Cándido i, en el Poème sur le Desastre de Lisbonne, escrit l'any següent a la catàstrofe, on exclama: Filòsofs erronis que clameu: tot està bé! / Correu, contempleu aquestes ruïnes terribles / aquestes deixalles, aquests parracs, aquestes cendres desafortunades / Aquestes dones, aquests fills apilats un sobre l'altre / Aquests membres dispersos sobre aquests marbres trencats / Cent mil infortunats que la terra devora.

Entre 1755 i 1759, el filòsof alemany Immanuel Kant, va escriure tres opuscles sobre el terratrèmol de Lisboa que van aparèixer al diari local de Köningsberg, Köningsbergische wöchenlitche Frag Nachrichten, on meditava sobre els grans esdeveniments que afecten a la destinació de tots els homes i que provoquen aquesta lloable curiositat que desperta davant tot el que és extraordinari i que porta a preguntar-se per les seves causes. Opinava que el científic té l'obligació de divulgar el coneixement obtingut mitjançant l'observació i l'anàlisi, tot i que no deixava de derivar aquestes qüestions científiques cap a consideracions d'ordre moral.

Més de dos-cents cinquanta anys han transcorregut des de la calamitat. Cadis ha perdut en aquest període una bona part de les muralles que van esmorteir, en part, el tsunami, així que, en cas que es repetís, la Verge de la Palma hauria de treballar durament. De tota manera, les úniques marees que es succeeixen a la Vinya són humanes i solen esdevenir per Carnestoltes.

© J.L.Nicolas

 

Veure mes fotografies