Napier, la Ciutat Art Deco

2017-06-02 09:02

Notes de fox-trot i de dixie flueixen al llarg dels carrers en un volum cada vegada més perceptible. Seguint-les s'arriba a una placeta on una banda que sembla sortida d'alguna petita ciutat d'Alabama o de Missouri s'esplaia arrancant-les dels seus instruments. Les parelles dansen al ritme, vestides com si encara visquessin en els feliços anys vint. Les façanes de les cases que els envolten són acords. És Napier, Nova Zelanda. La ciutat del Art Deco.


Cada any, a mitjans de febrer, i de juliol, la capital de Hawkes Bay celebra el seu cap de setmana Art Deco, on, a més del vestit, una infinitat de vehicles d'època circulen pels carrers de la ciutat. En festejos públics i privats, en bars i restaurants, a les voreres del carrer, es respira l'ambient retro que ho impregna absolutament tot. Dames amb tocats emplomats i parasols seuen a les cafeteries del costat de cavallers amb tirants i barrets blancs de palla assaborint aperitius amb solera. Un tipus que s'assembla a un clàssic gàngster de Chicago i un altre que sembla el Gran Gatsby baixen d'un luxós Packard del 39.

L'Art Deco va tenir el seu origen a Europa. Es va començar a forjar a principis del segle XX i va ser àmpliament difós després de la Exposition des Arts Décoratifs et Industriels de París el 1925, on es va formar un grup d'artistes interessats en la nova corrent d'arts decoratives, d'aquí Art Deco, que van incorporar elements futuristes a conceptes provinents de l'Art Nouveau. Als Estats Units, la seva màxima expressió en l'arquitectura està reflectida en el novaiorquès Chrysler Building.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure mes fotografies