Napier, la Ciutat Art Deco

2017-06-02 09:02

Notes de fox-trot i de dixie flueixen al llarg dels carrers en un volum cada vegada més perceptible. Seguint-les s'arriba a una placeta on una banda que sembla sortida d'alguna petita ciutat d'Alabama o de Missouri s'esplaia arrancant-les dels seus instruments. Les parelles dansen al ritme, vestides com si encara visquessin en els feliços anys vint. Les façanes de les cases que els envolten són acords. És Napier, Nova Zelanda. La ciutat del Art Deco.


Cada any, a mitjans de febrer, i de juliol, la capital de Hawkes Bay celebra el seu cap de setmana Art Deco, on, a més del vestit, una infinitat de vehicles d'època circulen pels carrers de la ciutat. En festejos públics i privats, en bars i restaurants, a les voreres del carrer, es respira l'ambient retro que ho impregna absolutament tot. Dames amb tocats emplomats i parasols seuen a les cafeteries del costat de cavallers amb tirants i barrets blancs de palla assaborint aperitius amb solera. Un tipus que s'assembla a un clàssic gàngster de Chicago i un altre que sembla el Gran Gatsby baixen d'un luxós Packard del 39.

L'Art Deco va tenir el seu origen a Europa. Es va començar a forjar a principis del segle XX i va ser àmpliament difós després de la Exposition des Arts Décoratifs et Industriels de París el 1925, on es va formar un grup d'artistes interessats en la nova corrent d'arts decoratives, d'aquí Art Deco, que van incorporar elements futuristes a conceptes provinents de l'Art Nouveau. Als Estats Units, la seva màxima expressió en l'arquitectura està reflectida en el novaiorquès Chrysler Building.

¿Què fa el Art Deco a les antípodes? La causa es remunta a les 10:47 d'un dimarts 3 de febrer de 1931. Napier, Hastings, Havelock North i altres poblacions de la Badia de Hawkes van ser arrasades per un brutal sisme que gairebé va arribar als vuit graus en l'escala de Richter. Va durar dos minuts i mig i durant les dues setmanes següents es van registrar 525 rèpliques. Va provocar 256 víctimes mortals, 161 d'elles a Napier, i milers de ferits.


L'Art Deco, del qual ja havien existit alguns exemples abans del terratrèmol, va arrelar poderosament en la reconstrucció de la ciutat. Estava en ple apogeu i això va convertir el centre en un extens aparador de l'estil més popular del moment. El llistat d'edificis construïts llavors és ampli, hi ha 123 censats en un estudi que fa referència exclusivament a Napier, incloent el nom i ús de cada un d'ells i referències a altres ja demolits. La majoria, lògicament, al centre de la ciutat, entre els carrers Browning i Dickens i entre Clive i Marine. Alguns són veritables emblemes de l'estil, com la fàbrica de tabacs, el Rothmans Building, el Parker's Chambers, amb influències de l'arquitecte Frank Lloyd Wrigth, el Masonic Hotel, amb la seva coqueta cafeteria, que una vegada, el 1952, va allotjar a la reina Isabel II o el Northe’s Building amb la seva veranda de cristalls triangulars. En resum, és com un autèntic museu de l'arquitectura dels anys 30 a l'aire lliure.

Però el Art Deco no solament es manifesta en l'arquitectura de la ciutat. Els cartells i panells amb els noms dels comerços o qualsevol altra indicació empren tipografies del mateix estil. Anna, Bernard Fashion, Blakely, Broadway, Busorama, Chic, Coquette, Gallia, Mona Lisa, o Silvermoon són alguns exemples d'elles. Usen una gamma de dissenys sense complicacions, encara que amb una certa sofisticació ostentosa. Un glamour vintage.

El 1985 es va fundar el Art Deco Trust, un organisme amb suport de l'ajuntament que es dedica a promocionar l'estil de la urbs. Gestiona les dos trobades anuals, edita publicacions i alguns llibres i organitza passejades guiades per visitar els punts més rellevants a la ciutat.

En les trobades l'escenari es completa amb desfilades de cotxes d'època conservats amb un mim extrem. Packards, Rolls Royce, Morgan, Buicks, més de dos centenars es reuneixen als carrers de Napier on fan sonar les seves botzines mentre circulen orgullosos de ser encara capaços de fer-ho. Després, aparcats davant dels cafès de Marina, els amos s'ufanen traient brillantor a retrovisors i fars davant una audiència complaguda.

L'Art Deco també s'estén, tot i que menys, per la vall. Hastings conserva un bon nombre d'edificacions d'aquest estil encara que sense arribar ni de lluny al nivell de la seva ciutat veïna. A la resta de la vall s'albira un futur més aviat vinculat a l'economia vitivinícola. A Hawkes Bay han proliferat els petits dominis que conjuguen l'elaboració dels seus vins blancs amb el creixent flux de enoturistes àvids per tastar nous sabors entre les vinyes.

© J.L.Nicolas

 

Veure mes fotografies