Pel Camí de Proust

2013-11-21 11:08

Ja fa un segle que es va publicar per primera vegada l'inici del periple de Marcel Proust a través dels seus propis records. Tot i que André Gidé, un bon amic, rebutgés De Coté de Chez Swann, el primer volum de À la Recherche du Temps Perdu va veure la llum al novembre de 1913.

Seguir les passes de Proust, seguir les passes en recerca del seu temps porta, directament a Illiers, una petita població al sud de Chartres, tot just a un centenar de quilòmetres a l'oest de París. Marcel, el petit Marcel, entreveia des de la finestra del tren el campanar de l'església de Saint Jacques, Saint Hilarie en el text, poc abans que el ferrocarril entrés a l'estació. Des d'allà hauria de recórrer uns quants carrers abans de travessar la porta del número 4 de la que avui és la rue du Docteur Proust, on estava, i segueix aquí, chez Tante Léonie, la casa de la tia Léonie, en realitat tia Élisabeth, germana de seu pare Adrien, on entre 1877 i 1880 va anar a passar els dies de vacances de pasqua i els estius, deixant enrere durant unes setmanes el Paris de la seva infantesa. Un París sumit en els vertiginosos canvis tecnològics que entre les exposicions universals sacsejaven la societat francesa i europea, l'arribada de l'electricitat, l'aigua corrent, el telèfon i el telègraf i la substitució dels tramvies tirats per cavalls pel vapor i la electricitat.

Chez Tante Léonie, la casa de Jules i Élisabeth Amiot, oncles paterns de Proust, es va transformar en 1954 en el Musée Marcel Proust, on es recreen els records lligats a la memòria de l'escriptor: mobiliari, manuscrits i documents familiars, un retrat del pare, Adrien Proust, obra de Jules Lecomte du Noüy, un altre de la mare, pintat per Anaïs Beauvais i dues vitrines, una dedicada a la que va ser la seva criada Céleste Albaret i una altra a la família Amiot. En l'últim pis de la casa hi ha una exposició permanent d'imatges de Paul Nadar, un dels pioners de la fotografia qui es va dedicar a retratar la societat parisenca de l'època i també a la relacionada amb l'entorn de l'escriptor.

Llegir més en edició impresa o Ebook

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos