Ries Baixes

2015-07-02 16:08

Diuen que Déu va crear l'univers en set dies. Diuen que al setè va descansar. També diuen que en anar a descansar va recolzar la mà sobre la Terra, a Galícia. Diuen que va ser allà on va deixar l'empremta dels seus dits profundament marcada formant les Rias Baixas. L'empremta és el mar entrant profundament, separant les penínsules de Barbanza, Salnés i Morrazo. També diuen que el polze va formar l'estuari de Corcubión, el tram de costa que va entre el cap de Fisterra i la punta de Louro.


Fisterra va ser, en altre temps, la fi del món, allà on l'orbe conegut trobava els seus límits. Per aquesta raó va ser alternativa a la conclusió, encara que no d'obligat compliment, del Camí de Sant Jaume. Els pelegrins, després d'haver visitat el mausoleu de l'Apòstol, arribaven per cremar la seva roba i donar-se un bany com a símbols de purificació. Després de recollir la petxina d'una vieira, prova del viatge, retornaven a casa seva. Des del segle XIX la llum del seu far indica la posició als vaixells que s'acosten a aquest recó de Corunya. Des del far, dirigint la vista cap a terra, s'intueixen les platges de Quense i de Gures, el cap de Cee i la muntanya de Pindo. Més al sud Carnota disputa amb la veïna Lira i amb Araño posseir l'hórreo més llarg de Galícia. Però tot i malgrat els seus gairebé trenta-cinc metres de longitud i els seus quaranta-quatre suports de peu, queda en tercera posició. Al costat de l’hórreo hi ha un colomer barroc i l'església, també barroca, de Santa Columba.

Punta Carreiro i Louro marquen oficialment l'entrada septentrional de les Rias Baixas, dit índex i panoràmica de la ria de Muros i Noia. Muros és una bonica població assentada entre un turó en desmunt i la rada. Això fa que els seus carrers s'encimbellin, fins i tot amb graons per facilitar-ne l'ascens. Alguns tenen noms suggerents, com l'estreta rúa da Soidade, carrer de la Soledat, o de la Paciència o la rúa da Luz que desemboca a l'església de la Mare de Déu del Carme. Més a prop de la mar hi ha la rua Reial, entre el mercat de proveïments i el consistori, amb les seves terrasses al sol quan no és necessari, amb permís de la pluja, apropar-les als porxos. Queden els santuaris de la Virxe do Camino, medieval, a la sortida de la població, i l'església parroquial, que va ser la Col·legiata de Santa María del Campo, a unes escalinates de distància sobre l'ajuntament, amb un bonic pòrtic cobrint l'entrada, allà on es reunia el consell. També queda el record dels seus extraordinaris musclos i saboroses zamburiñas.


A l'altra riba de la ria, donant pas a la península de Barbanza, Noia, la petita Florència gallega, que vol la llegenda fundada per una néta de Jàfet, fill de Noé, va posseir drassanes i muralles que van resistir atacs marítims anglesos. El nucli de Noia, el seu casc antic amb edificacions gòtiques, barroques i modernistes, es concentra entre el emmerletat ajuntament i el moll que dóna a la ria i que, després del pont, es tanca al riu Tambre. A la plaça de Tapal un bell cruceiro gòtic que un cop es va alçar en la veïna Ponte Nafonso s'interposa en la perspectiva de l'església de San Martiño que, en un estil proper al de la catedral de Santiago, exhibeix la concorreguda façana en què comparteixen l'espai àngels amb trompetes, els apòstols i una dotzena de músics.

Passat Porto do Son treuen el cap al mar sense vergonya les antigues pedres del castro de Baroña, dotat d'una doble muralla. En les excavacions realitzades s'ha documentat que hi va haver activitat metal·lúrgica i de pesca en aquesta població de l'Edat del Ferro. A l'extrem de la península la gran duna mòbil de Corrubedo, amb el seu quilòmetre de longitud és un sorrenc colofó ​​a aquesta. Forma part del Parc Natural al costat de les Llacunes de Carregal i Vixán, no gaire lluny del Dolmen de Axeitos, també conegut com a Pedra do Mouro, un dels més ben conservats de Galícia.

El dit mitjà va formar la ria d'Arousa, per la qual va arribar el cos de l'apòstol Sant Jaume fins a Iria Flavia, prop de Padrón, on avui es venen les samarretes amb la llegenda Hot Green Padron Chili Peppers, some are spicy and others don’t. Arousa és espai de les muscleres que formen part inseparable del paisatge. A la riba nord es banyen Ribeira, la Pobra do Caramiñal i Rianxo, la de la coneguda balada. A la riba meridional, Carril amb les seves cèlebres cloïsses i, passat Villagarcía, Vilanova de Arousa, una petita vila pesquera on va néixer Ramon del Valle Inclán. A la casa natal hi ha avui un museu dedicat a l'escriptor de Llums de Bohèmia. Enfront de la població està l'Illa de Arousa, comunicada en l'actualitat per carretera per un llarg pont corb. Abans que fos inaugurat, el 1985, l'accés a la illa es realitzava mitjançant petits vaixells de vapor o motoritzats. A Arousa es va desenvolupar, al segle XIX, una important indústria de salaó de peix. Al XX es reconvertiria en conservera.


Aquesta zona és el nucli de les soques de Albariño que caracteritzen els vins de la denominació d'origen Rias Baixas, i Cambados, pràcticament el seu bressol. En l'extensa i monumental plaça de Fefiñáns s'escampen la casa pairal del mateix nom, abans anomenat de Figueroa i l'església de Sant Bieito. En les rodalies de la plaça hi ha el Parador de Turisme, que va ser la casa pairal de Bazán on va habitar l'escriptora Emilia Pardo, no gaire separat del literari pazo d'Ulloa. Al costat de la península d'O Grove es troba l'illa de La Toja, o A Toxa, unida a terra ferma per un pont de principis del segle passat, transformada en balneari i coneguda també pels sabons que aquí es van fabricar. L'ermita de Sant Caralampio és única, coberta completament de petxines de pelegrí, que preserven la construcció de la humitat.

Seguint per Portonovo i Sanxenxo s'entra a la ria de Pontevedra, l'anular. Poc abans d'arribar a la capital, al concello de Poio, la parròquia de Combarro conserva un rústic casc antic, que diuen concentra el caràcter dels antics pobles mariners de Galícia. Combarro posseeix un bon nombre de hórreos, una trentena, la majoria disposats al costat del mar. També conserva entre els seus carrers set cruceiros, amb la particularitat que en tots ells a més de la crucifixió a l'anvers figura al revers la Verge amb la vista posada en el mar, com si estigués escrutant el retorn dels pescadors.

Al costat del concello de Poio hi ha la capital de la província: Pontevedra. Deu el seu nom a la forma llatina Ponte Veteris, pont vell que va haver de creuar el riu Lérez. És parada a la ruta portuguesa del Camí de Sant Jaume, que entra per Tui, segueix per Redondela i té a la ciutat el seu particular oratori al Santuari de la Verge Pelegrina. Aquest és peculiar. La seva planta té la forma quasi circular d'una vieira, donant a la façana una singular portada convexa. Hi les estàtues de la Verge, de Sant Jaume i de Sant Roc vestits de pelegrins. El casc antic de Pontevedra és recollit i agradable, només superat per la monumentalitat del de Santiago, amb petites places com la de la Llenya i el seu cruceiro al costat dels pazos que conformen el Museu Provincial a la veïna plaça de la Verdura.

En deixar la capital, seguint per la ria, la carretera porta a Marín i Bueu. Aquí a prop s’amaguen els petroglifs en forma de laberint de Mogor, datats en el Neolític. La ruta segueix fins al cap de Home, que separa les dues ries, la de Pontevedra i la de Vigo, el dit petit. A l'extrem, a la badia de Rande es va dirimir l'octubre de 1702 la batalla naval entre els navilis anglo-holandesos i els hispàno-francesos durant la Guerra de Successió Espanyola. També a la badia està Arcade, famosa per les seves ostres, que es poden degustar a Vigo, com no, al carrer de les Ostres, on les serveixen obertes al moment sobre unes taules de granit enfront dels bars i al costat del mercat d'A Pedra. A la Porta do Sol l'escultura d'acer inoxidable, obra de Francisco Leiro, coneguda com el Sireno, s'ha convertit en el nou símbol de la ciutat. Potser és un home-peix o un xacio, amfibi de figura humana, presents en la mitologia gallega, emparentats amb els tritons de l'Atlàntida, els Mer-men britànics o els merrow irlandesos. En altres temps potser podien haver-ho estat les cases de pescadors del barri mariner de Berbés o les restes del castro que sembla observar la ria des del turó que domina la urbs gallega.

Les Rias Baixas acaben, pel sud, prop d'on el castell de Monterreal guarda la ciutat de Baiona, on va arribar la caravel·la Pinta amb la notícia del descobriment del Nou Món. Les diverses illes del Parc Nacional Atlàntic tanquen les tres ries meridionals. Va ser creat el 2002 per salvaguardar la seva fauna i la seva flora. Al nord Sálvora i Cortegada, a Arousa, l'arxipèlag d'Ons enfront de la de Pontevedra i les famoses Cies a la boca de la de Vigo, on el grup musical Siniestro Total, en el seu àlbum ¿Cuando se come aquí? proposava desembarcar per matar hippies.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos