Un Palau vora del Riu

2016-11-18 17:41

Quan el rei de Siam Phrabat Somdet Phra, també conegut com Rama I el Gran, va decidir traslladar la capital del regne des de Thonburi fins a la veïna Krung Thep, devia pensar en una residència que no desmereixis la del Rei Sol a Versalles. Va fer construir al costat del riu Chao Phraya el Gran Palau Reial de Bangkok, Phra Borom Maha Ratcha Wang.


Havia passat poc més d'un segle de la famosa visita de Kosa Pan, ambaixador del rei Somdet Phra Narai el Gran, per entrevistar-se amb el rei francès Lluís XIV a Versalles al setembre de 1686. La visita va deixar empremta a Brest, port d'arribada, tanta que van canviar el nom del carrer principal pel de rue de Siam.

El gran complex palatí de Bangkok es va començar a edificar el 1782 i va servir de residència reial fins a mitjans del segle XX. Està envoltat d'una tanca de gairebé dos quilòmetres de longitud i protegit per un canal. Disset forts de petites dimensions reforçaven el perímetre al qual s'accedia per dotze portes. Al llarg del temps en què ha estat ocupat es van anar afegint nous edificis i s'han fet reconstruccions. A l'interior del recinte, a més de les dependències reials, de la cort i del govern, grans patis i jardins s'alternen amb pavellons oberts repartits en quatre grans seccions separades entre si per murs i portes. A l'àrea central, la més gran de les quatre, es concentren els edificis relacionats amb l'exercici del poder reial, els salons del tron ​​on es van celebrar les coronacions dels monarques tailandesos, als quals s'accedia per la porta de Thevaphibal, vigilada per petris guardians xinesos. El tron ​​daurat, on es concedien audiències reials, està cobert per una perllongada cúpula que representa la Muntanya Meru, centre de la cosmogonia budista i hinduista. Està decorat amb representacions del déu Garuda. A la zona interior, Kang Nai, hi ha els jardins Silawai, on les joves dames de la cort jugaven a criquet a principis del segle passat. Aquest recinte estava dedicat exclusivament a la residència del rei i el seu harem de reines i consorts.

Llegir més en edició impresa

Llegir més en e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure mes fotografies