Visions de Galle

2015-03-09 17:51

Galle és la quarta ciutat de Sri Lanka i fins que no va ser sobrepassat pel de  Colombo al segle XIX el seu port va ser el més important del país. Va resultar dramàticament afectada pel tsunami del dia de Sant Esteve del 2004, amb l'excepció del seu fortificat i emmurallat casc antic, situat en una petita península que s'enfonsa en l'oceà com una daga esmolada.

Algunes fonts relacionen a l'antiga ciutat de Galle, anomenada Gimhathiththa abans de l'arribada dels portuguesos al segle XVI, amb la Tarshish bíblica on el rei Salomó enviava els seus vaixells a comerciar ivori, plomes de gall dindi, perles, pedres precioses i canyella. Galle comerciava amb la península de l'Indus i el sud-est d'Àsia. També amb la Grècia d'Alexandre i posteriorment amb Roma, amb els àrabs d'Oman i Pèrsia i amb l'Imperi Xinès.

Precisament el viatger xinès Fa Hian va passar dos anys en el Regne dels Lleons sobre l’any 400 de la nostra era. Fa Hian va escriure: quan Buda va arribar a aquest regne va deixar l'empremta d'un dels seus peus al nord de la ciutat Reial ... i l'empremta de l'altre al cim d'una muntanya. Es tracta del Sri Pada o Pic d'Adam, un cim de 2243 metres d'altitud. Per uns es tracta de la petjada de Buda, per altres l'empremta del peu d'Adam, el primer home. Aquesta última és la que volia visitar Ibn Battuta quan, el 1344, va deixar les illes Maldives per dirigir-se a Serendib escollint la ciutat del sud, Galle, com a port d'entrada: .. partim cap a la vila de Kâly, en direcció a Dinewer . Allà viu un musulmà, patró de vaixell, anomenat Ibrahim, qui ens va acollir .

L'almirall xinès Zheng He va visitar sis vegades la illa entre 1405 i 1433. En el seu segon viatge, en 1411, va transportar des Nanjing una llosa de pedra amb una inscripció trilingüe en mandarí, tàmil i persa, en la qual s'honra a Buda, Al·là i al déu Tanavarai-Nayanar, avatar de Shiva. La llosa descriu així mateix una extensa llista de les ofrenes donades, i relata que: Sa Majestat, l'Emperador de la Gran Dinastia Ming, ha enviat als eunucs Zheng He, Wang Jinghong i altres a presentar els seus respectes davant del senyor Buda, el mundialment honrat. I a estendre el comerç de l'Imperi. La pedra va ser trobada exactament cinc-cents anys més tard, el 1911, a la mateixa Galle. Avui es conserva al Museu Nacional a Colombo.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos