Adelaide

2012-11-27 19:19

Diuen que Adelaide sembla una ciutat britànica. Em va semblar una ciutat nord-americana encara que els seus habitants siguin indubtablement australians. El traçat dels seus amplis carrers i avingudes és tan rectangular com podria ser-ho el Manhattan novaiorquès o el North Beach de San Francisco, amb grans murals i barri xinès inclòs, tot i que no tingui les mateixes dimensions. També hi ha un tramvia, tot i que no ascendeixi un turó com Nob Hill i alguna catedral que podria recordar vagament a la de Saint Patrick a la cinquena avinguda.

Però, òbviament, Adelaide també té les seves singularitats. Probablement poques ciutats al món tinguin un senyal de trànsit per indicar una travessia d'ànecs o, en lloc d'esquirols, curiosos opòssums pul·lulant pels seus jardins públics i per les seves places que sense vergonya, s'acosten a pidolar unes molles de pa. A aquestes caldria afegir la presència, al zoo, de diables de Tasmània, dingos, o un petit marsupial anomenat wombat. Un extens anell de parcs i jardins al voltant del centre sí que pot donar-li un cert aire anglès. Els jardins botànics, als quals s'accedeix a través d'un palauet victorià de vidre, The Palm, daten de l'any 1854, catorze després de fundar-se el municipi, i són un espai ideal on anar a perdre plàcidament el temps, estirar-se a llegir sobre la gespa perfectament tallada a la vora d'algun dels petits llacs que adornen el lloc o en la del riu Torrens, que travessa la ciutat d'oest a est.

Una mica més allunyat, però assequible amb el tramvia, l'antic port de la ciutat conserva alguns interessants edificis antics, de mitjans i finals del XIX, un far de 1869, i si no m'equivoco, crec recordar la fàbrica de cervesa. Un pantalà que s'endinsa cap al mar permet acostar-se a olorar el iode i el salnitre que desprenen les ones en trencar en els seus pilars, atalaiar l'horitzó per intentar entreveure el perfil de Kangaroo Island a la llunyania o fer un llençar un esquer a l'aigua.

La ciutat deu el seu nom a la reina consort del rei britànic Guillem IV, Adelaide Amelia Louisa Theresa Carolina de Saxe-Coburg Meiningen. Tots dos van regnar a Anglaterra entre 1830 i 1837. Per sort per als seus actuals habitants ho van deixar en el primer nom. Adelaide, com els retrats de la seva mentora, sembla un lloc tranquil. No obstant això, de vegades embogeix.

La tarda del 26 de setembre de 1998 els joves i no tan joves, de la ciutat van prendre els carrers, principalment Wakefield i altres veïns a la cèntrica plaça Victòria. Uns estrenyien l'accelerador dels vehicles mentre entre altres hissaven les rodes motrius fins a fer cremar les gomes produint un fum negre intens terrible. Coopers, Fosters i altres cerveses locals corrien de mà en mà i de mà en boca. La causa del sobtat atac de bogeria va ser la inesperada victòria al Grand Final Meeting de futbol australià dels Adelaide Crows enfront dels North Melbourne Kangaroos, després d'una primera meitat en què l'equip d’Adelaide estava perdent van arribar al final del partit amb trenta cinc punts d'avantatge i la lliga a la butxaca. Poca cosa més semblant a un disturbi es recorda a la ciutat.

Quan van acabar les festes vaig tornar al meu refugi a Gilles street, on la meva habitació es perllongava en una còmoda i agradable terrassa. Tenia una maleta de reconstruir i un retrobament pendent amb Alice.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos