El País del Llarg Núvol Blanc

2012-12-21 14:33

És Ao Tea Roa, o Nova Zelanda. A vista d'ocell, o de satèl·lit, i si està clar, es distingeix perfectament el perquè de la toponomàstica maori de les illes. L'Illa Sud és Te Waka o Aoraki, la canoa de Aoraki, que persegueix la Illa Nord, Te Ika un Maui, el gran peix de Maui. Al sud, la que avui es diu Stewart Island és Te Punga o Te Waka Maui, és a dir, l'àncora de la canoa de Maui, l'heroi mitològic.

Abans que s'extingís el gran ocell Moa, van arribar els primers colonitzadors a les costes orientals de Ao Tea Roa en diverses migracions entre els segles IX i XIV, provinents, probablement, de l'est de Polinèsia, o potser de les Illes Cook, o, segons la mitologia maori, de la llegendària Hawaiki. Segons aquesta mateixa tradició van arribar en set grans canoes que van fundar les set tribus primigènies.

Fins a l'arribada de l'inevitable home blanc. Del que el personatge de Jack London en els Relats dels Mars del Sud, Charley Roberts, deia: Deixa-li anar que hi ha diamants a les ardents muralles de l'infern, i el Senyor Home Blanc les assaltarà fins a posar a treballar al mateix Satan a pic i pala. Això és el que té d'estúpid i inevitable.

El primer home blanc que va entreveure, després d'un llarg viatge, les costes de Nova Zelanda va ser l'holandès Abel Janszoon Tasman al comandament dels vaixells Heemskerck i Zeehaen, el 13 desembre 1642: Cap al migdia vam veure una terra gran, alta, al nostre sud-est, a unes quinze milles de distància, deixem el camí dirigint-nos directament a aquesta terra, a la tarda disparem una canonada i hissem bandera blanca. Va anomenar aquesta terra Staten Island, i a una badia en què van morir quatre dels seus mariners en una escaramussa amb els maoris, Badia dels Assassins, avui Golden Bay. Cap altre occidental trepitjaria Nova Zelanda fins el 6 d'octubre de 1769, quan el guaita Nicholas Young, des del pal de l'HMB Endeavour capitanejat pel cèlebre explorador britànic James Cook, va veure la costa a Tuuranga-nui, avui Poverty Bay, prop de Gisborne. Cook, en aquest primer viatge, va traçar el mapa de la pràctica totalitat de la costa neozelandesa. Dos dies més tard va escriure en el seu diari: La costa és elevada, amb penya-segats abruptes, i cap a l'interior de les terres es veuen muntanyes molt altes. La superfície del país està sembrada de turons i sembla verdejant i coberta de boscos. Vent entre est-norest i nord.

Entre finals del segle XVIII i al llarg del XIX es va desenvolupar la colonització britànica de les illes. Els conflictes amb la població autòctona van desembocar en diverses guerres. De vegades l'inevitable home blanc es va barrejar sorprenentment amb els maoris. Va ser el cas de convictes fugits, o simplement comerciants que es van acabar assentant-se entre la població local, apreciats com intermediaris i intèrprets. Van ser anomenats Paheka, i, en alguns casos, com el de John Rutherford o Burnet Burns van ser tatuats a la cara. El tatuatge facial, Te Moko, denotava el reconeixement a l'estatus social assolit en la tribu.

El 6 de febrer de 1840 es va signar a Waitangi, al nord de l'actual Auckland, un tractat entre colons anglesos i maoris. En aquest es reconeixia la igualtat de drets entre tots dos. També es reconeix com un document fundacional de l'Estat, tot i les discrepàncies, que encara perduren, sobre la interpretació d'alguns dels seus articles. Actualment, a Waitangi, es pot visitar la Casa del Tractat, on es va signar aquest i que va ser construïda per al primer Resident Britànic, James Busby. A pocs metres hi ha la casa on es van reunir els caps maoris, Te Whare Runanga, i una de les canoes cerimonials de guerra, tan llarga com el seu nom, Ngatokimatawhaorua. Una mica més al sud, en direcció a Paihia i travessat el pont sobre Te Ti Bay hi ha una altra embarcació, aquesta vegada es tracta d'un petit clipper encallat a propòsit des de fa anys sobre la sorra de la ribera i que no té més cerimònia que la de prendre un aperitiu o una cervesa a coberta. És un bar. Original, això sí.

En 1865 es va traslladar la capital del territori de Auckland a Wellington en recerca d'una centralitat equilibrada entre les dues illes principals. Aquí es va instal·lar el parlament, la cort suprema i la seu del govern, coneguda com el Rusc per l'aparença de l'edifici. Des de 1998 Wellington també és la seu de Te Papa Tongarewa, el modern gran Museu de Nova Zelanda.

Amb el nou mil·lenni Nova Zelanda es va convertir en escenari del rodatge de la trilogia de Tolkien El Senyor dels Anells. Mordor, Emyn Muil i la Muntanya Doom van transformar la regió de Taupo i la muntanya Tongariro. Una finca privada, Alexander Farm, prop de Matamata es va convertir en un Hobbiton de peatge, el llogaret de Frodo i Bilbo.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos