Kakadu

2012-11-22 11:33

Fa eons i eons, quan encara no podia existir el record, cel i terra, sol i lluna, plantes i animals, muntanyes i valls, lleis i llengües i éssers van ser creats en el Temps del Somni. Baiame jeia adormit, i, en la seva ensomniació va somiar la vida com havia de ser en el passat, en el present i en el futur. Tant es va agitar que va despertar als seus ajudants d'un temps, espai i dimensió previs, diferents. Ells eren Nungeene, Punjel i Yhi.

Segons la mitologia aborigen australiana també l'orografia de la Terra va ser creada en el Temps del Somni. Així la Serp de l'Arc Iris va crear, reptant, valls i rius, i, en els seus moments de repòs, va crear els llacs. Era el Temps del Somni.

Bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonnerronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohooordenenthurnuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

El vehicle va començar a zigzaguejar, al principi lleument, i progressivament d'una manera més ostensible i manifesta. En girar el cap vaig veure el conductor amb les mans recolzades sobre el volant i els ulls profundament entornats. El vaig despertar immediatament, però mantenir el cotxe sobre la calçada ja era impossible. Land Rover i remolc van acabar encallats a la cuneta. Afortunadament ningú va resultar ferit, però algunes maletes, motxilles i la feina del xofer van sortir despedides.

Jabiru ja era a prop. Jabiru, sense ser-ho, és com la porta gran del Parc Nacional de Kakadu, la major superfície natural protegida a tota Austràlia, més de vint mil quilòmetres quadrats. Kakadu està al nord, molt al nord, al costat de la terra d'Arnhem. Llar des de fa quaranta mil anys de diversos clans aborígens que parlen les llengües Kunwinjku, Gun-djeihmi i Jawoyn. Aquests gestionen, conjuntament amb l'estat, el Parc Nacional.

El nord australià està situat entre el Tròpic de Capricorn i l'Equador. No cal dir que fa calor, molta calor. Per a les ànimes occidentals existeixen a Kakadu dues estacions. Entre novembre i abril una estació humida, i, entre maig i octubre una altra de seca. Els aborígens que habiten la regió distingeixen entre sis de noms impronunciables: Gunumeleng, Gudjewg, Bang-Gerreng, Yegge, Wurrgeng i Gurrung, que matisen amb una mica més de precisió les diferències entre sec i humit.

Les complexes estructures socials que organitzen i articulen la vida dels aborígens amb les cerimònies que envolten els seus éssers ancestrals i el Temps del Somni també es reflecteixen en l'art. Ancestralment les pintures que s'han realitzat a l'aire lliure sobre la roca amb tècniques i estils que recorden el resultat de l'observació d'un cos a través dels raigs X es troben presents al Parc Nacional, principalment en dues localitzacions concretes: Ubirr i Nourlangie. Algunes, tan antigues com el temps dels somnis, representen figures llegendàries de llavors. A Nourlangie Rock, en una galeria que s'ha denominat Aubangbang, està representat el ancestre Namondjok i, a la seva dreta, Namarrgon, l'home llamp, responsable de les violentes tempestes que sobrevenen durant l'estació humida. Namondjok viu a la volta celeste i només pot ser vist de nit, quan apareix en una fosca secció de la Via Làctia.

Prop d'aquestes galeries es pot ascendir sense gaire dificultat al mirador de Gunwarddehwardde, des d'on hi ha unes vistes magnífiques de la regió i de la pròpia roca de Nourlangie.

Al sud, més al sud, hi ha les catarates Jim Jim i les Twin Falls. Ambdues són únicament accessibles durant l'estació seca, i, tot i així, en el cas de les Jim Jim cal recórrer l'últim tram nedant, remuntant el riu. En arribar hi ha dues recompenses: la primera la visió del llac al peu de les cascades, tot i que, sincerament, després d'haver nedat un quilòmetre, el primer que ve de gust no és precisament un bany, i la segona: sentir que s'ha arribat a lloc després d'haver ignorat premeditadament el cartell que, a l'entrada del riu, advertia de la possible presència de cocodrils d'aigua dolça, freshies, tot i que es considerin tímids i poc agressius. Per contra, els salties, cocodrils d'estuari i d'aigües salades que també habiten altres zones del sud-est d'Àsia i de Nova Guinea, són agressius i poc considerats. De vegades ocupen espais insospitats, com els billabongs, estanys que es formen a l'estació seca després de la retirada de l'aigua en alguns rius. Yellow Waters, on els capvespres són de somni i de colors canviants, és un dels seus refugis. No és que formin part habitual de la seva dieta, però més d'un turista ha acabat les seves vacances a l'estómac d'un saltie, especialment els amants dels banys a la llum de la lluna en un plàcid billabong.

Els salties també campen al seu aire en els rius Alligator, toponomàstica obliga, particularment en el més ampli South Alligator River, on el més petit mos de proteïnes els fa saltar fora de l'aigua com si es tractés de dofins ensinistrats.

Vaig deixar els banys per tornar a Darwin, la capital del Territori del Nord. Les seves platges tampoc són recomanables. Els salties agraden de prendre el sol a la sorra. I, a mi, el sol m'incomoda.

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos