L'Illa de la Calma

2017-08-25 19:22

Cal una certa voluntat per arribar-hi. No hi ha aeroport, per tant l'única via és la marítima que l'enllaça amb el Port d'Eivissa. Les seves dimensions han limitat forçosament la capacitat d'absorbir visitants, fet que l'ha allunyat lleugerament del turisme de masses. Formentera està encara relativament aïllada de la resta de les seves veïnes majors i de la resta del món.

La porta de Formentera està en els Freus, els poc més de sis quilòmetres que separen els estrets que, l’un darrere l'altre, se succeeixen entre les dues illes i que a causa dels vents i les seves aigües turbulentes han estat pròdigs en contratemps marítims. Mentre el transbordador avança recorden les Roques Erràtiques de les que Circe va advertir a Ulisses: unes roques altíssimes, contra les que s'estavella l'onatge de la fosca Amfitrite. Els déus feliços en diuen Roques Errants. No se'ls acosta cap au, ni tan sols els tremolosos coloms que duen ambrosia al pare Zeus; que, fins i tot d'aquests, sempre pren algun la llisa pedra.

El Freu Petit separa les roques del Escull de Terra, la Seca de Sa Barqueta i En Caragoler de Ses Illes Negres i l'illa des Penjats, el seu nom fa referència al fet que antigament va existir un patíbul per advertir els pirates, encara que una llegenda l'atribueix a set reus condemnats a mort que van ser abandonats a l'illot. En mancar de botxí la feina es va encarregar secretament a un d'ells a canvi de la seva pròpia vida. Dos dies més tard, quan van anar a recollir als sis cadàvers i al traïdor van trobar, amb sorpresa, els cossos dels set penjant de les respectives forques. El pas principal, Es Freu Gros, està entre aquesta última i l'Illa des Porcs. Tot i ser el pas principal amb prou feines arriba a tenir una milla d’amplitud. El següent, el Freu del Far, està entre aquesta i la de Sa Torreta i S'Espalmador, que va ser refugi de contraban i on hi ha alguns restes púnics. Finalment, i abans d'arribar al port de la Savina, hi ha el Pas de S'Espalmador que acaba a la Punta des Borronar, en l'estreta franja de terreny que forma al nord l'illa de Formentera i on estan les platges de Llevant i de Ses Illetes.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotografies