Un Lloc anomenat Alice

2012-11-23 11:55

El rostre de Masiko es reflectia en el vidre de la finestra de l'autobús. Estava asseguda davant meu. Adormida, s'havia abandonat davant el pesat i monòton paisatge que quilòmetre rere quilòmetre lliscava de l'altre costat del vidre del Greyhound Pioneer. Verds arbustos matisats pel mateix vidre que filtrava el color s'alternaven amb interminables fileres d'enormes termiteras a un i altre costat de la carretera. A través del reflexe de la seva cara creuaven els llargs i salvatges road-trains, llargues combinacions de cabines tractores amb una filera de tres i fins a cinc remolcs adossats un darrere l'altre, que feien apartar fins i tot als mateixos autobusos cap a un voral inexistent.

L'última senyalització que havia vist indicava 40 quilòmetres fins a la població més propera: Katherine. Per a la següent, Alice Springs, faltaven 1600. Entre ambdues, res.

Mirava a Masiko. I al seu reflex. A través d'ella no transcorria la distància. Dormia en una tancada mirada innocent.

Havia decidit fer el trajecte entre Darwin i Alice amb autobús. Volia apreciar les subtils modificacions del paisatge al llarg de la ruta entre el nord i el mateix centre d'Austràlia. Em recolzava al vidre escodrinyant l'horitzó. Vaig mirar una vegada més a Masiko. També em vaig adormir.

Vaig despertar en un lloc anomenat Alice, situat entre el que els australians anomenen el Top End, o Down Under, entre la terra d'Arnhem, al costat del mar d'Arafura i el centre de l'illa-continent: el Never-Never. Allà on no hi ha res, ni tan sols un desert. Jeannie Gunn, de jove, es va traslladar amb el seu marit des de Melbourne a Homestead, al Territori del Nord, per fer-se càrrec d'una granja de bestiar a la fi del segle XIX. Allà, en una regió que ella va definir amb un superlatiu més: behind the back of beyond, va descriure la zona i la vida en ella en un assaig costumista en què narra les relacions amb els aborígens i la rutina quotidiana en el no res: We of the Never-Never. Avui un clàssic australià.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos